Πολιτική

Οι μνηστήρες της πολυδιασπασμένης κεντροαριστεράς

Οι μνηστήρες της πολυδιασπασμένης κεντροαριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά διεκδικούν την πολιτική κυριαρχία στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά έχουν τον ίδιο στόχο: να γίνουν η “ραχοκοκαλιά” μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση στις εθνικές κάλπες του 2027.

Προς το παρόν, λαμβάνουν θέσεις για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024.

Συγκεκριμένα, αυτό που θέλει το ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει για άλλη μια φορά στην ιστορική πορεία του ένας σημαντικός εναλλακτικός πόλος σε σχέση με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο βήμα στις επόμενες ευρωεκλογές θα είναι να κερδίσει τη δεύτερη θέση για πρώτη φορά μετά το 2012 με ένα εκλογικό ποσοστό που θα του επιτρέψει να εγγραφεί ως υποψήφιο για την εξουσία και να οικοδομήσει μια κοινωνική συμμαχία “κατώτερων και μεσαίων τάξεων”.

Για τις συνεργασίες, το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο – στη Βουλή, θεσμικά και στην κοινωνία, στη βάση του “μοντέλου Δούκα” της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένες τις Ευρωεκλογές, η αυτονομία τους πρέπει να θεωρείται δεδομένη, και το άλμα στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και αλλού θα γίνει χωρίς “γιορτές και αντάλλαγμα” και, όπως είπε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, δεν θα αφορούν ανθρώπους που “πληγώνουν το κόμμα”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να ξαναφτιάξουν τον μηχανισμό του ζημιωθέντος κόμματος, να βρουν ένα νέο, διακριτό πολιτικό στίγμα για το κόμμα και να συνεχίσει να είναι μια προοδευτική διέξοδο διακυβέρνησης ώστε να μπορέσουν πρώτα να διατηρήσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια να επιστρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο ποσοστό που είχαν πριν από το περασμένο καλοκαίρι.

Η απεύθυνση του προέδρου του κόμματος αφορά κυρίως την κοινωνία. Ο ίδιος καλεί νέα πρόσωπα να εγγραφούν μέλη του κόμματος, έτσι ώστε όχι μόνο να στελεχώσουν τις θέσεις που έμειναν κοινές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να «ανοίξει» στη βάση του. Στις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κασσελάκης έδειξε διάθεση θεσμικής συνεννόησης, όμως ειδικά στο κεντροαριστερό πεδίο, για τα δύο πιο όμορα σχήματα, μέλη της ηγετικής του ομάδας θεωρούνται «κόκκινο πανί».

Η Νέα Αριστερά, που δεν είναι ακόμη Κόμμα, αποτελείται από την παλιά αριστερή φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ, που επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα. Στόχος τους είναι να ανοιχτούν σε ένα ευρύτερο κοινό και μιλούν για μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ του οικολογικού κινήματος και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, απευθύνονται όχι μόνο στους παλιούς αριστερούς, αλλά και σε μια γενιά πολιτών που μεγάλωσαν θεωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αντίπαλο της ΝΔ, καθώς και σε βασικά πρόσωπα που κλήθηκαν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Φυσικά, θέλουν να εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή στις Ευρωεκλογές – η εκπροσώπηση του Κοινοβουλίου, άλλωστε, είναι εξασφαλισμένη για τέσσερα χρόνια. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Αριστεράς φαίνεται να είναι ανοιχτά σε συνεργασία με την πάροδο του χρόνου, και σίγουρα “όχι πίσω από κλειστές πόρτες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments