Σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις κινούνται τα μέτρα που έλαβε και ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, διά του κυρίου Παύλου Μαρινάκη, για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, με αφορμή τα θλιβερά που εκτυλίχθηκαν στου Ρέντη, στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.
Τι αποφάσισε η κυβέρνηση
Ιδιαίτερα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη δίμηνη διεξαγωγή αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών, την τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας στους αγωνιστικούς χώρους και την ποινική αναβάθμιση των υποθέσεων αθλητικής βίας.
Ακόμη πιο συγκεκριμένα, το πρώτο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παύλος Μαρινάκης αφορά τη διεξαγωγή αγώνων της Super League χωρίς φιλάθλους για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Μάλιστα, όσον αφορά τις «μεγάλες» ομάδες, το μέτρο θα ισχύσει και για τις ομάδες τους που αγωνίζονται στη Super League. Το συγκεκριμένο μέτρο δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες. Μάλιστα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί και το ματς του Ολυμπιακού με την Μπατσκα Τόπολα για το Europa League την ερχόμενη Πέμπτη στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Ένα δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1, και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες Αρχές.
Το τρίτο μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε αφορά την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς. Προς αυτόν τον σκοπό, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Αρνητική είναι η στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι των προαναφερόμενων μέτρων.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, “η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Σήμερα, με τις ανακοινώσεις της ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία”.
Τέσσερα μέτρα κατά της οπαδικής βίας προτείνει με ανάρτησή του στο social media o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από φωτοβολίδα κατά τα επεισόδια στου Ρέντη την προηγούμενη εβδομάδα.
«Βία στα γήπεδα. Τέσσερα αναγκαία μέτρα τώρα!
Για να μπορούν να πηγαίνουν στο γήπεδο οι γονείς με τα παιδιά τους και οι παρέες με ασφάλεια. Και οι εργαζόμενοι στο γήπεδο να δουλεύουν χωρίς να φοβούνται», τονίζει ο κ. Κασσελάκης σε βίντεο που ανάρτησε στα social media και προτείνει: Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV. Είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση. Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων στα εισιτήρια. Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση.«Άλλες χώρες τα κατάφεραν. Μπορούμε κι εμείς», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη λεγόμενη “οπαδική βία” τονίζεται πως “μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή έναν αθλητισμό χωρίς φιλάθλους. Άλλωστε και οι λεγόμενοι “οπαδικοί στρατοί”, επίσημοι ή ανεπίσημοι, καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα για άλλου είδους επιδιώξεις και δραστηριότητες. Γι’ αυτό το λόγο ακόμη και ο όρος “οπαδική βία” είναι παραπλανητικός, γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές.