Η UEFA αλλάζει το καταστατικό για χάρη του… Τσέφεριν
Πηγή Φωτογραφίας: [362963] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ UEFA ALEKSANDER CEFERIN (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το ισχύον καταστατικό που εγκρίθηκε από την UEFA διευκρινίζει ότι κανένα άτομο δεν μπορεί να έχει το ρόλο του προέδρου του ανώτατου ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού οργανισμού για περισσότερα από 12 χρόνια, τη μέγιστη διάρκεια για μια θέση που ανανεώνεται για τρεις θητείες.
Όπως αναφέρεται στη σημερινή έκδοση των Financial Times, η UEFA εργάζεται για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο και να ευνοήσει άλλη μια εντολή για τον σημερινό πρόεδρο Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Ο Σλοβένος αξιωματούχος βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας από το 2016 και η τρέχουσα θητεία του θα λήξει το 2027, επομένως 11 χρόνια μετά την ορκωμοσία του, η οποία επομένως, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν θα μπορούσε να παραταθεί για άλλη μια θητεία διάρκειας τεσσάρων ετών.
Επί του θέματος, η ίδια η UEFA δήλωσε μέσω επίσημης σημείωσης: «Η νομική επιτροπή πρότεινε μια σειρά αλλαγών στο καταστατικό που διευκρινίζουν ορισμένες υφιστάμενες διατάξεις για να διασφαλιστεί ότι καμία δεν θα ισχύει αναδρομικά, σύμφωνα με μια θεμελιώδη νομική αρχή».
Σε διάφορα προσχέδια του νέου καταστατικού, η UEFA πρότεινε επίσης την κατάργηση του ορίου ηλικίας των 70 ετών για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκτελεστική επιτροπή της, κάτι που θα μπορούσε να δώσει σε ορισμένα μέλη την ευκαιρία να παραμείνουν περισσότερο.
Πλήρης αναθεώρηση λοιπόν σχετικά με τα όρια εντολής, τα οποία ο ίδιος ο Τσέφεριν πρότεινε να αυστηροποιηθούν περαιτέρω τους πρώτους μήνες της θητείας του, ορίζοντας αυτές τις αποφάσεις ως «απαραίτητες για την ενίσχυση της UEFA».
Τότε όμως οι εποχές ήταν διαφορετικές, καθώς η Συνομοσπονδία έβγαινε από το σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε τον Μισέλ Πλατινί, αλλά και τον Σεπ Μπλάτερ, νούμερο ένα στη FIFA εκείνη την περίοδο.
Με την αλλαγή του καταστατικού, η UEFA θα προσαρμοστεί σε μια πολιτική μακροχρόνιων εντολών που αρχίζει να εφαρμόζεται στα διεθνή ποδοσφαιρικά όργανα. Για παράδειγμα, η FIFA θα συνεχίσει να προεδρεύεται από τον Τζιάνι Ινφαντίνο τουλάχιστον μέχρι το 2027, δεδομένου ότι τα πρώτα τρία χρόνια του δεν λήφθηκαν υπόψη για τον υπολογισμό των ορίων, μετά από έγκριση από το Συμβούλιο της FIFA.
Όπως αναφέρθηκε, γίνεται κοινή πρακτική στον κόσμο της αθλητικής πολιτικής να ζητείται η υπέρβαση των κανόνων που περιορίζουν τη διάρκεια των διαφόρων εντολών. Ορισμένα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κάλεσαν πρόσφατα τον Τόμας Μπαχ να παρατείνει τη θητεία του ως πρόεδρος πέραν του 2025, όταν και αναμένεται να παραιτηθεί.
Προφανώς δεν λείπουν αξιωματούχοι που διαφωνούν απολύτως με αυτή την τάση υπέρβασης των ορίων εντολής. Εκφράζονται φόβοι, μάλιστα, ότι υπάρχει μια ευρύτερη τάση αποδυνάμωσης της διακυβέρνησης μεγάλων αθλητικών φορέων.
Μάλιστα, ο Άλεξ Φίλιπς, πρώην επικεφαλής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης της UEFA, είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν σημάδι οπισθοδρόμησης από προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας