Εξαρθρώθηκε σπείρα για φορολογικές απάτες άνω των 15 εκατ. ευρώ
Πηγή Φωτογραφίας: twitter hellenic police, Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ήταν υπεύθυνη για φορολογικές απάτες που ξεπερνούν 15 εκατ. ευρώ ενώ η φοροαποφυγή αποτιμάται 70 εκατ. ευρώ προχώρησε η Αστυνομία.
Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ήταν υπεύθυνη για φορολογικές απάτες που ξεπερνούν 15 εκατ. ευρώ ενώ η φοροαποφυγή αποτιμάται 70 εκατ. ευρώ προχώρησε η Αστυνομία.
Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε σύσταση ανύπαρκτων εταιριών χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και στη συνέχεια αποστερούσαν το κράτος από έσοδα εκατομυρίων καθώς πραγματοποιούσαν διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και προχωούσαν σε απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών.
Συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία τα 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά. Δεσμεύτηκαν πάνω από 1.500.000 ευρώ από λογαριασμούς εικονικών επιχειρήσεων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και για παράβαση των νόμων περί όπλων, επιβλαβών φαρμάκων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ, παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -είκοσι τρία- άτομα.
❗Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για φορολογικές απάτες 📍Πάνω από 15 εκ. ευρώ η λεία τους και 70 εκ. η φοροδιαφυγή 📍Προέβαιναν σε σύσταση ανύπαρκτων εταιριών 🔗Συνελήφθησαν 10 μέλη εκ των οποίων τα τρία αρχηγικά 💵Δεσμεύτηκαν πάνω από 1.500.000 ευρώ 👉https://t.co/v2inYwZItn pic.twitter.com/rP7aO1D7NX
— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) December 13, 2023
Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:
-χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, -δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα, -χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών, -μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς Taxisnet, -καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, -δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για -επιτρεπτέα προκαταβολή και -προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά στον Φ.Π.Α., οι εταιρίες που διαχειρίζονταν τα μέλη, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας Φ.Π.Α. -16.000.426,39- ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας -13.545.119,26- ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις Φ.Π.Α.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά -5.426.106- ευρώ, ως επιστροφή Φ.Π.Α. για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας -70.000.000- ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α. αξίας -13.548.387- ευρώ.
Όσον αφορά στην απατηλή εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας