Ρέντη: Γιατί οι γιατροί αποφάσισαν τον ακρωτηριασμό του ποδιού του αστυνομικού [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νίκαιας φαίνεται δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό του ποδιού του 31χρονου αστυνομικού
Οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νίκαιας φαίνεται δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό του ποδιού του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος τραυματίστηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια του Ρέντη. Οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό προκειμένου να προλάβουν μολύνσεις και συστηματικές επιπλοκές, οπότε ο ασθενής έπρεπε να προφυλαχτεί απο περαιτέρω επιπλοκές.
Το «λεπτό» χειρουργείο διήρκεσε πέντε ώρες.
Ο 31χρονος βαριά τραυματίας αστυνομικός νοσηλεύεται για πέμπτο εικοσιτετράωρο διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). ώρες.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τα πρώτα εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, θεράποντες γιατροί είχαν καταφέρει να ανατάξουν την διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού για τον νοσηλευόμενο βαριά τραυματία, ανάταξη η οποία δεν στάθηκε αρκετή για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του άκρου του.
Τι είναι το “τουρνικέ” που κράτησε στη ζωή τον αστυνομικό
Τη ζωή του αστυνομικού έσωσε το τουρνικέ που έσπευσαν να χορηγήσουν οι συνάδελφοι του, που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αιμορραγίας.
Πρόκειται για ένα αιμοστατικό εξάρτημα που όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του 31χρονου αστυνομικού έχει πολύ χρήσιμη εφαρμογή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το τουρνικέ είναι ένα είδος ταινίας ή ιμάντα που χρησιμοποιείται για να περιοριστεί και να διακοπεί η ροή του αίματος σε μία πληγή, ώστε να αποφευχθεί η ακατάσχετη αιμορραγία που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Ο Αναστάσιος Γιακουμής, ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star και εξήγησε πώς μπορεί να εφαρμοστεί το τουρνικέ.
«Εφαρμόζεται 5 με 10 εκατοστά πάνω από το σημείο του τραυματισμού, δηλαδή στο σημείο που θέλουμε να ελέγξουμε την αιμορραγία. Φτιάχνουμε τη θηλιά και περιστρέφουμε γύρω από το άκρο και κολλάμε το αυτοκόλλητο στο λουράκι» είπε ο κ. Γιακουμής για το τουρνικέ.
«Για να εξαντλήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο χαλαρότητας, περιστρέφεται και ο μοχλός μέχρι και τρεις φορές, και ασφαλίζουμε με το λουράκι. Βλέπουμε εάν έχει σταματήσει λουράκι» συνέχισε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυτοσχέδια τουρνικέ είναι αποτελεσματικά έως και στο 60% των περιπτώσεων, όμως η χρήση τους πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από άτομα που έχουν λάβει εκπαίδευση, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής των ιστών.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου
Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής υπεβλήθη σήμερα σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς. Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας