Διεθνή

ΟΗΕ: Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησε σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση [vid]

ΟΗΕ: Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησε σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την Τρίτη άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς αφού περισσότερα από τα 3/4 της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών ψήφισαν «υπέρ».

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση και καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος, μαζί με το Ισραήλ και άλλες οκτώ χώρες. Το κείμενο συγκέντρωσε 153 ψήφους υπέρ, ενώ 23 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτικό βάρος.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στη Γενική Συνέλευση πριν από την ψηφοφορία ότι υπήρχαν πτυχές του ψηφίσματος που υποστήριξαν οι ΗΠΑ, όπως η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της τρομερής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, προστασίας αμάχων και απελευθέρωσης ομήρων.

Αλλά πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα ήταν προσωρινή στην καλύτερη και επικίνδυνη στη χειρότερη – επικίνδυνη για τους Ισραηλινούς, που θα υπόκεινται σε ανελέητες επιθέσεις, και επίσης επικίνδυνη για τους Παλαιστίνιους, που αξίζουν την ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους. ελεύθερος από τη Χαμάς».

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και ότι τα εμπόλεμα μέρη θα συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, ειδικά όσον αφορά την προστασία των αμάχων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός επειδή πιστεύουν ότι θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς. Αντίθετα, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις παύσεις των μαχών για την προστασία των αμάχων και την απελευθέρωση των ομήρων που είχαν συλληφθεί από Παλαιστίνιους τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου.

«Μια κατάπαυση του πυρός σημαίνει ένα πράγμα και ένα μόνο πράγμα – εξασφάλιση της επιβίωσης της Χαμάς, διασφάλιση της επιβίωσης των τρομοκρατών γενοκτονίας που έχουν δεσμευτεί για την εξόντωση του Ισραήλ και των Εβραίων», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν πριν από την ψηφοφορία.

«Η κατάπαυση του πυρός είναι θανατική καταδίκη για αμέτρητους περισσότερους Ισραηλινούς και πολίτες της Γάζας», είπε στη Γενική Συνέλευση. «Ψηφίζοντας υπέρ αυτού του ψηφίσματος υποστηρίζετε την επιβίωση του τζιχαντιστικού τρόμου και τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία του λαού της Γάζας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments