Οικονομία

6 μεταρρυθμίσεις για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Ελλάδας

6 μεταρρυθμίσεις για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: Southeusummit.com

Έκθεση του Ινστιτούτο για την Ελληνική Ανάπτυξη και Ευημερία του Αμερικανικού Κολλεγίου.

Ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με βασικό σημείο αναφοράς την υιοθέτηση της Ψηφιακής Επανάστασης προτείνει το Ινστιτούτο για την Ελληνική Ανάπτυξη και Ευημερία του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών (ACG 150) σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, προτείνει στο Αμερικανικό Κολλέγιο να δημιουργήσει ένα νέο Κέντρο Αριστείας, εστιάζοντας στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Πληροφορική.

Η έκθεση του ΙΕΑΕ με θέμα «Η ελληνική οικονομία: Κοιτάζοντας το παρελθόν και χαράσσοντας τον δρόμο προς το μέλλον»παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, με αρχικό σημείο αναφοράς την έκθεση της McKinsey «Ελλάδα, Δέκα Χρόνια Μπροστά. Ορίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης και τη νέα στρατηγική της Ελλάδας» και, ακολούθως, την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Η έκθεση συντάχθηκε υπό την επιμέλεια του Καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, Επικεφαλής Συμβούλου του ΙΕΑΕ. Στη σύνταξή της συμμετείχαν ο εταίρος του Ινστιτούτου Σπύρος Μπράνης και οι επικεφαλής των Κέντρων Αριστείας του Κολλεγίου, Στέλλα Αποστολάκη, Γιώργος Κοκοσαλάκης, Θανάσης Κρυστάλης και Κωνσταντίνος Παπαδιάς.

Το ΙΕΑΕ παρουσιάζει τις δικές του συστάσεις για τη βελτίωση της οικονομίας και ορισμένες προτάσεις για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στις νέες οικονομικές συνθήκες καθώς και τη ζήτηση της αγοράς. Το ΙΕΑΕ συμφωνεί ότι το Νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης για την Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στον απαραίτητο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προς μία πλήρη εμπλοκή με την Ψηφιακή Επανάσταση, ενισχύοντας παράλληλα παραδοσιακούς βιομηχανικούς τομείς, ως εξής:

  1. στον τομέα της Ψηφιακής Επανάστασης με τη μορφή νεοφυών επιχειρήσεων, με τη στήριξη ιδιωτικού ή δημόσιου κεφαλαίου και με την ενθάρρυνση ή/και την επίσπευση μέσω κεφαλαίων και συνεργασιών που αντλούν από το εξαιρετικό ακαδημαϊκό/διανοητικό κεφάλαιο της Ελλάδας,
  2. στον τομέα της εκτελεστικής εξουσίας με τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας ή Ομάδας Οικονομικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, για τον σκοπό της μεταβολής του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση,
  3. στον τομέα της Δικαιοσύνης με την ολοκλήρωση και την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού προγράμματος δικαιοσύνης με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης
  4. στον τομέα της Κατάρτισης του Ανθρώπινου Δυναμικού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ψηφιακής Επανάστασης για την εργασία και τις εταιρείες και, τέλος,
  5. στον τομέα της Εκπαίδευσης με σημαντικές μεταρρυθμίσεις των σχολικών προγραμμάτων στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια και στη μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να αποκτήσουν οι φοιτητές τις απαραίτητες δεξιότητες για την επακόλουθη δραστηριότητά τους στους τομείς της Ψηφιακής Επανάστασης.

Συμπληρωματικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση συγκεκριμένων τομέων της ελληνικής οικονομίας που έχουν σπουδαίες προοπτικές ανάπτυξης και διατηρούν συγκριτικά πλεονεκτήματα με δυνατότητα να αναβαθμίσουν τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ανταγωνισμό (Τουρισμός, Ενέργεια, Μεταφορές, Ευρυζωνική Διείσδυση και Μεταποίηση-Επεξεργασία Τροφίμων).

Το ΙΕΕΑ συστήνει στο Αμερικανικό Κολλέγιο να δημιουργήσει ένα νέο Κέντρο Αριστείας εστιάζοντας στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Πληροφορική, καθώς επίσης και να εμπλουτίσει την προσέγγιση του ιδιωτικού τομέα και του προγράμματος σπουδών, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο «νεοφυούς επιχειρηματικότητας» σε συνεργασία με τις υπάρχουσες συμπράξεις του με τα Ερευνητικά Κέντρα «Δημόκριτος» και «Αθηνά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments