Διεθνή

Εγκλωβισμός Ράμα στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό

Εγκλωβισμός Ράμα στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ,Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα έχει ειλικρινή διάθεση να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας υπήρξε και παραμένει ένας απ' τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Αλβανία είναι πλέον αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τυχοδιωκτικής πολιτικής του πρωθυπουργού της.

Η γειτονική Αλβανία είναι πλέον αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τυχοδιωκτικής πολιτικής του πρωθυπουργού της, ο οποίος θεώρησε ότι για ένα προσωπικό πολιτικό παιχνίδι αξίζει να θυσιάσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του αλλά και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα από το πόσα ενθαρρυντικά λόγια άκουσε από το Βερολίνο, η ευρωπαϊκή πόρτα για την Αλβανία θα παραμείνει κλειστή όσο ο Ράμα επιμένει στις προσπάθειές του να ακυρώσει τις εκλογές στη Χειμάρρα, μη επιτρέποντας στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας, κίνηση που συνιστά σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη γειτονική χώρα.

Η Ελλάδα με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο έχει διαμηνύσει και αυτό το ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των επαφών του χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες στην κοινή Σύνοδο Ε.Ε.- Δ. Βαλκανίων ότι δεν θα συναινέσει για κανένα από τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για να φθάσει η Αλβανία στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μένοντας έτσι πίσω ακόμη και από τη Β. Μακεδονία.

Ο Ε. Ράμα θέλησε να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους να δουν το ζήτημα Μπελέρη ως διμερές ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να εμπλέκεται στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Οι Ευρωπαίοι, έχοντας ήδη έναν τεράστιο πονοκέφαλο με τις υποψηφιότητες της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας, δεν θέλουν να ανοίξουν άλλο μέτωπο στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου υπάρχει ήδη μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση με τη Βοσνία.

Αρκετοί θέλουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, όχι μόνο κλείνοντας τα μάτια σε ό, τι συμβαίνει στην Αλβανία σε σχέση με το κράτος δικαίου, αλλά και με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καγκελάριος Σολτς σε ομιλία του χθες στην Μπούντεσταγκ υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και μάλιστα υπό μορφή ευχής δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τη διεύρυνση θα πρέπει να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία, κάτι βεβαίως που δεν πρόκειται εύκολα να υπάρξει στο ορατό μέλλον καθώς υπάρχει ισχυρή αντίδραση πολλών μεσαίων και μικρών χωρών μελών στην προσπάθεια της Γερμανίας και της Γαλλίας για κατάργηση του βέτο.

Είναι σαφές ότι ο Έντι Ράμα παίζει ένα παιχνίδι στο οποίο προσφέρει προσωπικά οφέλη και εξυπηρετεί τα συμφέροντα επιχειρηματιών φίλων του γύρω από την “τουριστική αξιοποίηση” της Χειμάρρας. Προκαλεί με την πολιτική του την Ελλάδα, έτσι ώστε να βρεθεί κάποιο άλλοθι για την καθυστέρηση στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν στο ατροφικό κράτος δικαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments