Βορίδης: Τα μέτρα που υπήρχαν έως τώρα για την οπαδική βία δεν ήταν επαρκή [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης μίλησε για τις πολιτικές διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση με τα επεισόδια στον Ρέντη
Για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, και τις πολιτικές ευθύνες για την έως τώρα διαμορφωθείσα κατάσταση, με αφορμή τα επεισόδια στον Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, αλλά και για το βέτο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης στο MEGA.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης μίλησε για τις πολιτικές διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση με τα επεισόδια στον Ρέντη, αλλά και για τη διαμαρτυρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που ζητά να αρθεί η «άδικη και παράλογη απόφαση», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
«Δεν έχουμε αντιδικία με καμία ομάδα»
«Μέσα στο διαμορφωθέν θεσμικό πλαίσιο που κάναμε με την ΠΝΠ, δίνεται η δυνατότητα με υπουργική απόφαση να αποφασίζεται να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που εξαγγέλθηκαν, εκεί που κρίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρμόδιος υπουργός Αθλητισμού.
Το πλαίσιο αυτό το φτιάξαμε για να γίνεται εάν μπορεί, μια εκτίμηση της επικινδυνότητας. Την εκτίμηση επικινδυνότητας την κάνουν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, δηλαδή πού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επεισοδίων, που υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων ώστε να μην έχουμε επανάληψη αυτών των περιστατικών.
Η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση – και διευκρινίζω ότι στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα, έγινε εκτίμηση επικινδυνότητας αυτού του αγώνα. Αντιδικία δεν έχουμε με καμία ομάδα. Δεν έχουμε καμία αντιδικία με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό ή κάποια άλλη ομάδα. Δεν θέλω να σχολιάσω την ανακοίνωση του Ολυμπιακού», είπε αρχικά ο κ. Βορίδης.
«Θέλω να προτρέψω να μπούμε όλοι σε μία πιο παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση διότι όταν ένας άνθρωπος ψυχορραγεί, το κρίσιμο και σημαντικό δεν είναι τα διάφορα επιμέρους της λειτουργίας σε κάθε ομάδα – που τα καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Η εποικοδομητική συζήτηση που πρέπει να γίνει από όλους μας, είναι πώς θα συμβάλλουμε έτσι ώστε να μην έχουμε και νεκρό τον άλλον μήνα. Ας δούμε ως Πολιτεία ότι όλοι βοηθάνε και είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Γι΄αυτό έχουμε βάλει και τον χρόνο επαναξιολόγησης των μέτρων στο δίμηνο», προσέθεσε.
Είναι επαρκή τα μέτρα;
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «Πολλά μέτρα ελήφθησαν και πολλές αποφάσεις. Δεν ήταν αρκετές, μετά τα επεισόδια έγιναν συσκέψεις με όλες τις ομάδες και παράγοντες για να δεσμευτούν όλοι σε έναν «οδικό χάρτη» για να μπορέσουμε όλοι μαζί να φέρουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο δεν επήλθε. Αυτό το περιστατικό δείχνει ότι τα μέτρα δεν ήταν αρκετά, παρόλο που έχουν ληφθεί κάποια μέτρα. Άρα, πρέπει και άλλο, ώστε αυτό το καρκίνωμα να εξαλειφθεί. Υπάρχει απόλυτη πολιτική βούληση να εξαλειφθεί αυτό το καρκίνωμα».
Πού είναι η πολιτική βούληση όταν ακόμα και πρώην υπουργοί γνώριζαν για τους 200 σκληροπυρηνικούς χούλιγκανς; «Αυτή ήταν η κριτική όταν συνδέθηκαν οι δικογραφίες της ΧΑ. Η απάντηση είναι ότι ο χρονισμός της συνένωσης της κάθε δικογραφίας προκειμένου να δούμε τις επικαλύψεις των εγκληματικών οργανώσεων απαιτούν μία κρίσιμη μάζα πράξεων. Γιατί για να συζητήσω για μια εγκληματική οργάνωση ή όχι, δεν αρκεί η μία ή οι δύο πράξεις, αλλά περισσότερες προκειμένου να επιτραπεί αυτός ο συσχετισμός. Και σε μία συγκεκριμένη στιγμή αναβαθμίζεται το επίπεδο της εισαγγελικής έρευνας. Θα έπρεπε να έχει υπάρξει ένας ορισμένος αριθμός δικογραφιών για να βλέπουμε τους εμπλεκομένους, τα κοινά στοιχεία. Τώρα γίνεται η συσχέτιση των πράξεων», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
37 βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας βάζει η Αθήνα
Για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και το βέτο της Ελλάδας τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης.
«Η Ελλάδα εξαντλεί κάθε διπλωματική δυνατότητα που έχει ώστε να αναδείξει το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη. Δεν είναι ένα διμερές θέμα με την Αλβανία, είναι ένα ζήτημα υπάρξεως κράτους δικαίου, όπως επεσήμανε και ο κ. Μητσοτάκης. Πριν από λίγες μέρες το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να μπορέσει να πάει στη Χειμάρρα για να ορκιστεί ως δήμαρχος.
Το ότι δεν θέλουν να ορκιστεί δήμαρχος, δεν αφορά την ποινική του μεταχείριση, δείχνει τη σχέση της πολιτικής στόχευσης της κυβέρνησης Ράμα, της εργαλειοποίησης μιας δήθεν ποινικής υπόθεσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο πολιτικός στόχος του Ράμα που είναι να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των δημοτών της Χειμάρρας γιατί δεν του αρέσει ο συγκεκριμένος εκλεγμένος δήμαρχος», σημείωσε.
«Άρα, αυτό θέτει το ζήτημα της λειτουργίας ενός κράτους δικαίου στην Αλβανία και αυτό εμποδίζει την πρόοδο των συνομιλίων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Έχουμε προειδοποιήσει εγγράφως πως αν δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες», τόνισε κλείνοντας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας