Πολιτική

Προϋπολογισμός: Πόλεμος κομματικών εντυπώσεων

Προϋπολογισμός: Πόλεμος κομματικών εντυπώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [365786] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι μάχες των προϋπολογισμών στη Βουλή, ειδικά στην αρχή μιας κυβερνητικής θητείας, σπάνια βγάζουν μεγάλες ειδήσεις ή σηματοδοτούν εξελίξεις.  Εκτός και αν κάποιος βουλευτής της πλειοψηφίας τον καταψηφίσει ή κάποιο μέλος της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητος βουλευτής στηρίξει το κορυφαίο νομοσχέδιο της χρονιάς. Αυτό είχε πράξει για παράδειγμα η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου το 2018, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων. Οι προϋπολογισμοί, πέρα από τη χάραξη της οικονομικοκοινωνικής στρατηγικής της εκάστοτε πλειοψηφίας δίνουν το στίγμα της πολιτικής χρονιάς που έχει ξεκινήσει. Το θερμόμετρο παραδοσιακά ανεβαίνει την τελευταία ημέρα που το λόγο παίρνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Την περίοδο των μνημονίων οι συγκρούσεις ήταν πολλές και θυελλώδεις. Από εκεί και μετά τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.  

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κορυφαίο νομοσχέδιο της χώρας θα ψηφιστεί ή θα απορριφθεί από εννέα πολιτικά κόμματα. Ο σχηματισμός της Νέας Αριστεράς επιβεβαίωσε τον κατακερματισμό της κεντροαριστεράς, αλλά η απόλυτη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, παρέμεινε ακλόνητη.

Οι υπόλοιπες τέσσερις ημέρες μέχρι την Κυριακή  θα είναι ανταγωνισμός δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά οι δημοσκοπήσεις έχουν ήδη δει το ΚΚΕ να τον απειλεί και να τον ρίχνει στην τρίτη θέση. Η Νέα Αριστερά θα προσπαθήσει να μπει στο κάδρο με την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ανέλαβε χθες το ρόλο της εισηγήτριας. Ακόμα κι αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρήσει να εμφυσήσει ηθικό στο κοινό ισχυριζόμενος ότι όλα είναι πιθανά, προς το παρόν δεν υπάρχει σχηματισμός που θα μπορούσε να απειλήσει τον πρώτο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος που συντάχθηκε ύστερα από 13 χρόνια με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το κλίμα έτσι και αλλιώς είναι βαρύ, καθώς πραγματοποιείται στη σκιά των εξελίξεων σε σχέση με την τυφλή βία στα γήπεδα και τη διερεύνηση δράσης εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του αθλητισμού. Τη χθεσινή ημέρα με την τοποθέτησή του ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε τον τόνο του Μεγάρου Μαξίμου: «η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική η οποία παράγει αποτελέσματα για την οικονομία, παράγει αποτελέσματα για τους πολίτες, παράγει αποτελέσματα για τους πλέον ευάλωτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments