Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Η ατζέντα Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής: Η ατζέντα Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Με ποια θεματολογία προσέρχεται η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε μια σειρά δύσκολων συζητήσεων με το βλέμμα στραμμένο και στη μεγάλη υπόθεση της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, από τον οποίο η Ελλάδα ζητά επιπρόσθετους πόρους για τη μετανάστευση και τις φυσικές καταστροφές.

Σήμερα το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν ότι η χώρα μας συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.

Αναφορικά με την Αλβανία, με δεδομένο ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα βρέθηκαν στον ίδιο χώρο της Συνόδου, ελληνικές πηγές διαμηνύουν ότι η θέση της χώρας μας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά, ήτοι ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα Μπελέρη. Η Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, διαμηνύει όμως ότι στο επόμενο στάδιο θα υπάρξει «μπλόκο», εφόσον ο κ. Μπελέρης δεν ορκιστεί και δεν γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός διεκδικεί ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε..

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments