Διεθνή

Η διεύρυνση της Ε.Ε. και η στροφή 180 μοιρών του Όρμπαν

Η διεύρυνση της Ε.Ε. και η στροφή 180 μοιρών του Όρμπαν

Πηγή Φωτογραφίας: Magyaremzet.hu

Η κωλοτούμπα του Ούγγρου ηγέτη.

Ο αιρετικός Βίκτωρ Όρμπαν, ο οποίος εμφανίζεται εδώ και χρόνια ως μόνιμη αντιπολίτευση στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών σε βασικά ζητήματα κοινοτικής αλληλεγγύης, όπως οι κοινές πολιτικές για τη μετανάστευση και η καταπολέμηση της πανδημίας, φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Βλαντιμίρ Πούτιν από κάθε άποψη τους τελευταίους 20 μήνες και έχει επικρίνει την Ευρωπαϊκή υποστήριξη για την Ουκρανία.

Την κρίσιμη ώρα, όμως, αποχώρησε ηθελημένα από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών για να ληφθεί, χωρίς το βέτο που απειλούσε ότι θα θέσει, η απόφαση που άνοιξε τον ευρωπαϊκό δρόμο για δύο χώρες οι οποίες ξεπήδησαν από την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού και τα τελευταία χρόνια η Μόσχα απειλεί την εδαφική τους ακεραιότητα και την ίδια την εθνική τους υπόσταση.

Ο Σολτς είπε στον Όρμπαν μπροστά στους άλλους ηγέτες ότι αν πραγματικά δεν ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει, θα μπορούσε να φύγει από την αίθουσα, ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να λάβουν ομόφωνη απόφαση για τη διεύρυνση εν τη απουσία του, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που είχαν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Τελικά, όμως, σε win win κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για τον Ζελένσκι και τον Όρμπαν αφού ο μεν είδε τις Βρυξέλλες να ξεκινούν την ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα του και από την άλλη ο Ούγγρος πρωθυπουργός πέτυχε να φύγει από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με έναν πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και ένα τέχνασμα χάρις στο οποίο δεν «χρεώνεται» έγκριση της εξέλιξης την στιγμή που ο ίδιος απειλούσε με βέτο.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ζελένσκι δήλωσε: “Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και δυναμώνει”. Στο “Χ”, ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε: “Ιστορία γράφουν όσοι δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments