Διεθνή

Η επώδυνη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Η επώδυνη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Bundesregierung.de

Πολύπαθη αλλά πλέον πραγματική η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έλαβε το “πράσινο φως” για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών την Πέμπτη από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο, όταν η έκθεση της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί με τις απαραίτητες αλλαγές, τις οποίες θα πρέπει να συνεχίσει το Κίεβο.

Μετά από αυτή την απόφαση, απομένουν τέσσερα ακόμη βήματα. Πρώτον, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα υπό διαπραγμάτευση πλαίσιο για να προετοιμάσουν την Ουκρανία να ενσωματώσει την καθιερωμένη νομοθεσία της Ε.Ε. στη νομοθεσία της και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Το πλαίσιο είναι πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρέπει να εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη. Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι ομόφωνη από όλα τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών μαζί με τους ηγέτες της Ουκρανίας θα πρέπει να υπογράψουν τη Συνθήκη Προσχώρησης, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των κρατών μελών.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τον Μάρτιο όταν και θα ολοκληρωθεί η σχετική έκθεση για τις απαιτούμενες αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει το Κίεβο για να πληροί τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βίκτορ Όρμπαν είπε για ακόμη μια φορά” όχι “ στις διαπραγματεύσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία. Η απόφαση ελήφθη από τους ηγέτες των 26 κρατών μελών, με τον ριψοκίνδυνο και αποφασισμένο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να αποχωρεί από την αίθουσα και η πρωτοβουλία ανήκε στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Στην πραγματικότητα, ο Γερμανός καγκελάριος είπε στον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι αφού δεν συμφωνεί, μπορεί να φύγει, έτσι ώστε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν ομόφωνη απόφαση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από τον ελιγμό αυτό, ο Βίκτορ Όρμπαν, τόνισε με σχετικό βίντεο το οποίο ανήρτησε στην πλατφόρμα X ότι «η Ουγγαρία δεν αλλάζει θέση» χαρακτηρίζοντας «παράλογη» την απόφαση των υπολοίπων 26 Κρατών – Μελών συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης».

Αναμενόμενο ήταν η Ρωσία να αντιδράσει μετά την απόφαση να ξεκινήσει η Ουκρανία διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. “Η απόφαση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία είναι μια πολιτική απόφαση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το μπλοκ”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου συνέχισε, υποστηρίζοντας πως  “πι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ένωση μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και δεκαετίες. Η ΕΕ είχε πάντα αυστηρά πρότυπα και είναι σαφές ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Μολδαβία πληρούν αυτά τα πρότυπα αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε: “Τα νέα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ και φυσικά την παρακολουθούμε προσεκτικά επειδή ζούμε στην ίδια ήπειρο με την Ε.Ε”.

Ο Πεσκόφ ανέφερε, τέλος, για την Ουγγαρία ότι δεν είναι φιλορωσική χώρα, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ουγγαρίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments