Nέα της αγοράς

Κριστίν Λαγκάρντ: Καμία συζήτηση στο Δ.Σ. για μείωση των επιτοκίων

Κριστίν Λαγκάρντ: Καμία συζήτηση στο Δ.Σ. για μείωση των επιτοκίων

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι τώρα η ώρα να χαλαρώσουμε", παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι τώρα η ώρα να χαλαρώσουμε", παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού. 

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει το επόμενο έτος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στον απόηχο της απόφασης της τράπεζας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι τώρα η ώρα να χαλαρώσουμε”, παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού.

“Όταν κοιτάζουμε τις προοπτικές του πληθωρισμού, οι τελευταίες μας προβλέψεις είναι για επιβράδυνση στο 2,1% το 2025 και όχι το 2026. Και η πορεία προς τα εκεί ειναι πιο ομαλή. Ο υποκείμενος πληθωρισμός επίσης υποχωρεί και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η μετάδοση της πολιτικής μας στο χρηματοοικονομική σύστημα είναι ισχυρή. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε”, ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι το Δ.Σ. της τράπεζας εκτιμά ότι τα επιτόκια είναι “σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή” στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε εξάλλου ότι τα μέλη του Δ.Σ. δεν έκαναν καμία συζήτηση για μείωση των επιτοκίων.

“Δεν έγινε καμία τέτοια κουβέντα, άλλωστε μεταξύ των αυξήσεων και των μειώσεων στα επιτόκια υπάρχει και το να μένουμε σταθεροί. Δεν μπορείς να πας ξαφνικά από το ένα στο άλλο”, ανέφερε.

“Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα εισερχόμενα στοιχεία σε κάθε συνεδρίαση μας ξεχωριστά και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση αυτά τα στοιχεία”, πρόσθεσε.

Σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. να ολοκληρώσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) στο τέλος του 2024, η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι πρωτίστως είναι μια απόφαση που αφορά την ομαλοποίηση του ισολογισμού της τράπεζας.

“Το PEPP εξυπηρέτησε τον σκοπό του – ήταν ένα έκτακτο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την πανδημία. Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης τελείωσε, άρα πρέπει να ομαλοποιήσουμε τον ισολογισμό μας”, εξήγησε.

“Επίσης δεν βλέπουμε κατακερματισμό στις αγορές, αλλά ακόμα και αν συμβεί αυτό, έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε”, πρόσθεσε.

Πηγή: capital.gr//Δημήτρης Στόλης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments