Ανεξίτηλο αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα αφήνει η κλιματική αποσταθεροποίηση με το κόστος να προσεγγίζει τα 200 δις. ευρώ μέχρι το 2030 για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της ΤτΕ.
Mε την κλιματική αλλαγή να «στοιχίζει» 2,2 δις. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία, περίπου 1% του ΑΕΠ σε σημερινές αξίες, καθίσταται σαφές πως η άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθίσταται επιτακτική ανάγκη για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κλιματικού Αρμαγεδδώνα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
«Να δράσουμε τώρα»
«Το κόστος της κλιματικής κρίσης για την ελληνική οικονομία μέχρι το 2010 προσεγγίζει τα 200 δις. ευρώ με έναν συντελεστή προεξόφλησης 2%. Η κλιματική αλλαγή είναι η σημαντικότερη πρόκληση της εποχής μας, απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων, οι κλιματικοί κίνδυνοι διευρύνονται συνεχώς, δεν χωρούν καθυστερήσεις. Η λήψη μέτρων θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατά 30%», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
«Οι Κεντρικές Τράπεζες ήδη λαμβάνουν μέτρα, στην ΤτΕ ασχολούμαστε συστηματικά με τα θέματα του κλίματος και της βιωσιμότητας», επεσήμανε.
«Η χρηματοδότηση πρέπει να κατευθυνθεί κυρίως στην ανάγκη προσαρμογής της κλιματικής κρίσης, τα νέα έργα που σχεδιάζονται πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν την κλιματική αλλαγή για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η διαταραχή στην οικονομία και την κοινωνία όταν προκύπτουν ακραία φαινόμενα», ανέφερε ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων.
Πηγή: ot.gr//Στέφανος Μαχτσίρας
Το σχόλιο σας