Πολιτική

Η κυβερνητική ατζέντα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Η κυβερνητική ατζέντα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Πηγή Φωτογραφίας: [365786] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η θετική θεματολογία της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μιας κυβέρνησης δεν ήταν πάντα η πιο συγκρουσιακή με την αντιπολίτευση. Αλλά η φετινή συζήτηση έχει επιπλέον λόγους για την αποδυνάμωση των αντικυβερνητικών “πυρών”.

Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος, μετά από δεκατρία χρόνια, που συντάχθηκε με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ακριβώς αυτό. «Η χρονιά που έρχεται να είναι χρονιά περαιτέρω αύξησης εισοδημάτων» υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δις ευρώ.

Πιο ειδικά, ο προϋπολογισμός, ο οποίος θα ψηφιστεί την Κυριακή, προβλέπει αύξηση του μισθού του δημοσίου μετά από 14 χρόνια και το μέσο ετήσιο κέρδος για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι 1.476 ευρώ, που είναι ένας επιπλέον μισθός. Δεν υπάρχει μόνο αύξηση των συντάξεων, αλλά και αύξηση των αφορολόγητων επιδομάτων για οικογένειες με παιδιά χιλίων ευρώ. Προβλέπει επίσης επέκταση του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις γυναίκες της υπαίθρου, μέχρι τον κατώτατο μισθό και για εννέα μήνες.

Βασικοί στόχοι του Προϋπολογισμού είναι ακόμα, η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 12 δισ. με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και την Υγεία με αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκομεία κατά 20%.

Ωστόσο, πριν από τα μέτρα εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2024, στο τέλος του 2023, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά παρεμβάσεων, κυρίως για τη στήριξη ευάλωτων ατόμων, και θα παρασχεθεί ειδική εισοδηματική ενίσχυση ύψους 352 εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά μέχρι το τέλος του έτους σε 3.,2 εκατομμύρια πολίτες μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επιπροσθέτως, εντός του Δεκεμβρίου καταβάλλεται το Youth Pass, η ενίσχυση 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, ενώ οι ίδιοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024.

Ακόμη, 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος, ενώ 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments