Πολιτική

Καιρίδης: Είμαστε περήφανοι για τη μεταναστευτική πολιτική μας

Καιρίδης: Είμαστε περήφανοι για τη μεταναστευτική πολιτική μας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Ο κ. Καιρίδης επεσήμανε ότι το ζήτημα αυτό «συνιστά μια πολιτική πρόκληση, καθώς απαιτεί την επέκταση και την ενίσχυση του συστήματος του ασύλου σε διεθνές επίπεδο».

Την ανάγκη για σαφή διαχωρισμό των προσφύγων, που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τους παράτυπους και κυρίως τους οικονομικούς μετανάστες, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης

Την ανάγκη για σαφή διαχωρισμό των προσφύγων, που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τους παράτυπους και κυρίως τους οικονομικούς μετανάστες, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σε ομιλία του την Πέμπτη στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες (Global Refugee Forum) που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη Γενεύη.

Ο κ. Καιρίδης επεσήμανε ότι το ζήτημα αυτό «συνιστά μια πολιτική πρόκληση, καθώς απαιτεί την επέκταση και την ενίσχυση του συστήματος του ασύλου σε διεθνές επίπεδο».

«Δε θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία», πρόσθεσε, «ότι αν και ο δυτικός κόσμος παρέχει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του, διευρύνοντας συνεχώς τα όρια της υποδοχής, δέχεται συνεχώς ολοένα και ισχυρότερες επιθέσεις επειδή συχνά συγχέεται το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και ιδιαίτερα των οικονομικών μεταναστών, με τους πρόσφυγες για τους οποίους απαιτείται διεθνής προστασία».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση που είναι συνάμα και μια πρόκληση για όλη την Ευρώπη, να διαφυλάξει το σύστημα ασύλου, να το ενισχύσει και να το επεκτείνει όπου απαιτείται, διότι είναι βέβαιο ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων θα οδηγήσει τελικά σε κλειστά σύνορα για όλους».

Αυτή τη μέση οδό, είπε, «επιλέξαμε στην Αθήνα, και θέλουμε να πείσουμε τους διστακτικούς εταίρους μας στην Ευρώπη, να την ακολουθήσουν». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «στηρίζουμε πλήρως το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλο αυτό το εγχείρημα».

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Έχουμε περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, είπα χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι μαζί εργαστήκαμε πολύ στενά και πετύχαμε πολλά. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια ιστορία επιτυχίας. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από μερικά χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι για το σύστημα υποδοχής μας και κυρίως για το σύστημα ασύλου μας, ένα σύστημα που είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά, γρήγορα και αξιόπιστα στην Ευρώπη σήμερα, σύμφωνα με όλες τις στατιστικές.

«Είμαστε επίσης υπερήφανοι για το έργο που επιτελεί το ελληνικό Λιμενικό Σώμα στη θάλασσα, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ζωές από το 2012, μια ιστορία που, για να το θέσουμε ήπια, έχει αρκετά υποβαθμιστεί στα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

«Και είμαστε υπερήφανοι για το έργο που επιτελούμε όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τα ευάλωτα άτομα, τον νέο Εθνικό Μηχανισμό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που έχει σώσει τουλάχιστον 5.000 ανήλικους από τους δρόμους και το περιθώριο της κοινωνίας, το πρόγραμμα ένταξης “ΗΛΙΟΣ” και ούτω καθεξής».

Ανέφερε ωστόσο ότι «ανησυχούμε πολύ σήμερα που έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και πρέπει να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση για το τι συμβαίνει εκεί και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, ο υπουργός συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Ύπατο Αρμοστή ΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, την Αναπληρωτή Ύπατη Αρμοστή ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nada Al Nashif καθώς και τη Γενική Διευθύντρια Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Amy Pope.

Υπέγραψε επίσης, από κοινού με την Υφυπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας Christine Schraner Burgener, συμφωνία βάσει της οποίας η Ελβετία θα χρηματοδοτήσει με 4,2 εκ. φράγκα έκτακτες δομές φιλοξενίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments