Πολιτική

Τι ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Τι ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή και διεύρυνση κυριάρχησαν στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Τη στήριξή του στη νέα πρόταση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πιο ειδικά, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα πρόταση, παρότι έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας.

 “Θα συζητήσουμε και την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, των αποφάσεων που πήραμε πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

»Από την στιγμή λοιπόν που η ΕΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούνε πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούνε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η σύνοδος κορυφής η οποία θα ξεκινήσει σε λίγο καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας θα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα.

«Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις ώστε ομόφωνα το ευρωπαϊκό συμβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Τέλος θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να μπορέσει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για ένα ζήτημα το οποίο εξάλλου αφορά την άμεση γειτονιά μας, αφορά τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments