ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ασφάλεια ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη

Η ασφάλεια ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Άρθρο του Βουλευτή Χίου με τη ΝΔ, κ. Νότη Μηταράκη

Αυτές τις μέρες συζητήθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2024 και εάν κάτι κατέστη σαφές είναι πως θέτει τις βάσεις για τα επόμενα βήματα ανάκαμψης της Πατρίδας μας. Μίας Πατρίδας που ανακάμπτει, ευημερεί και με ασφάλεια στο εσωτερικό της ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Η Ελλάδα έχει βιώσει πολλαπλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια ως συνεπακόλουθα των διεθνών αναταραχών, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε αυτό το τοπίο, ωστόσο, η Πατρίδα μας παραμένει, παρά τις δυσκολίες, ένας φάρος σταθερότητας, που με σκληρή δουλειά και πρόγραμμα πετυχαίνει βήμα-βήμα τους στόχους της.

Ο Προϋπολογισμός του 2024 αποτελεί ένα ορόσημο το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Μία σημαντική στιγμή, στην σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας, και επιβράβευση σκληρής δουλειάς. Μιας δουλειάς η οποία παρουσιάζεται όχι μόνο στους αριθμούς αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Παρουσιάσαμε, σύμφωνα με την Κομισιόν την τρίτη καλύτερη επίδοση, μεταξύ των 27, ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025. μειώσαμε σταδιακά το έλλειμμα, βελτιώσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ προχώρησε και περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση χρέους.  Παράλληλα συνεχίζεται η αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία ήδη έπεσε κάτω από το 10% και ο πληθωρισμός υποχωρεί, ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η πολιτική που θέλουμε να ακολουθήσουμε αποτυπώνεται ξεκάθαρα με τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, τις αυξήσεις συντάξεων, την αύξηση του αφορολογήτου, την επέκταση του  επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, την μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων αλλά και άλλων παρεμβάσεων οι οποίες ως μόνο στόχο έχουν την μόνιμη στήριξη του εισοδήματος.

Προϋπόθεση, όμως, για όλες αυτές τις σημαντικές αλλαγές είναι το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νοιώθουν οι Έλληνες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα σύνορά μας. Στην καθημερινότητα, στόχος μας η καταπολέμηση του εγκλήματος και ειδικά η αντιμετώπιση της λεγόμενης «μικρής εγκληματικότητας».

Και για να πετύχουμε αυτό τον στόχο υλοποιούμε ένα τρίγωνο δράσεων, ιδιαίτερα σημαντικό με κατάλληλες δυνάμεις και στρατηγική της Ελληνικής Αστυνομίας, υποχρεωτική εκτέλεση μέρους των ποινών που επιβάλλονται, όπως παρουσιάζουν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα και αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής και δημιουργία «ελαφρών / αστικού τύπου» σωφρονιστικών δομών.

Κατευθύνσεις στις οποίες ήδη εργάζεται η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη με συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, και κατά περίπτωση άλλων υπουργείων.  Παράλληλα και στα σύνορα η προσπάθεια της χώρας μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης παραμένει αμείωτη.

Οι δύο στόχοι που είχαμε θέσει το 2020, δηλαδή η ουσιαστική μείωση των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο επετεύχθησαν αλλά απέδωσαν, με τους νησιώτες και τους ακρίτες να επανέρχονται σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής ηρεμίας.

Ο φετινός προϋπολογισμός επιτυγχάνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, Στοχεύει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα εποχή ισχυρής, εξωστρεφούς και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Στον επόμενο Προϋπολογισμό θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την επιστροφή του νησιωτικού ΦΠΑ στα πολύ μικρά νησιά. Μέτρο το οποίο θα στηρίξει ουσιαστικά την ακριτική Ελλάδα, μέτρο που πλέον έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε χάρις στην επιτυχημένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Κανονισμό ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς θριαμβολογίες και με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει.

Άρθρο του Βουλευτή Χίου με τη ΝΔ, κ. Νότη Μηταράκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments