Γεωπολιτικά

Αιματηρές μάχες στη Γάζα – Πιέζουν οι ΗΠΑ για τους αμάχους

Αιματηρές μάχες στη Γάζα – Πιέζουν οι ΗΠΑ για τους αμάχους

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Israeli soldiers are seen in Balata, a Palestinian refugee camp in Nablus, West Bank, on Thursday, Nov. 23, 2023. Israeli forces operating in the occupied West Bank killed several Palestinians in a 24-hour period, Palestinian health officials said Sunday, Nov. 26, as a fragile pause in fighting between Israel and Hamas in the Gaza Strip entered its third day.(AP Photo/Majdi Mohammed, File)

Την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων ζητούν οι διαδηλωτές στο Ισραήλ την ώρα που συνεχίζονται οι σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, με δεκάδες νέους νεκρούς ενώ οργή έχει προκαλέσει ο θάνατος οπερατέρ του Al Jazeera από την ισραηλινή επίθεση.

Το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τον θάνατο των τριών Ισραηλινών ομήρων από φίλια πυρά.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ για να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με τους κατοίκους να υποφέρουν πλέον από έλλειψη νερού και τροφίμων ενώ εξαπλώνονται επιδημίες.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές των ΗΠΑ στην περιοχή με τη συζήτηση να στρέφεται και στο μέλλον της μεταπολεμικής Γάζας.

12:00 Δεκαέξι νέες συλλήψεις στη Δ. Όχθη Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 16 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Η ομάδα ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν συλληφθεί στα κατεχόμενα εδάφη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έχει πλέον ανέλθει σε 4.520.

11:47 Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι 25 μαχητές σκοτώθηκαν και 50 μεταφέρθηκαν για ανάκριση Το ισραηλινό ραδιόφωνο GLZ μετέδωσε ότι 25 μαχητές σκοτώθηκαν και «περισσότεροι από 50 τρομοκράτες παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση» στην επιδρομή των IDF σε δύο σχολεία στη βόρεια Γάζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εικόνες εκατοντάδων Παλαιστινίων γυμνών και με δεμένα μάτια έχουν προκαλέσει ευρεία καταδίκη. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ήταν ύποπτοι μαχητές, αλλά στη συνέχεια προέκυψε ότι πολλοί ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων υγειονομικο και ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος.

11:30 Στη Μέση Ανατολή ταξιδεύει ο Λόιντ Όστιν Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα επισκεφθεί κράτη της Μέσης Ανατολής το Σάββατο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σε ένα ταξίδι που έχει στόχο να δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, και να επαναλάβει τις ελπίδες της κυβέρνησης Μπάιντεν για μείωση των απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται αμέσως μετά το ταξίδι του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στο Ισραήλ και καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή έχουν γίνει στόχος πολλαπλών επιθέσεων.

Στο Ισραήλ, ο Όστιν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για να υπογραμμίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί», αλλά και για να επαναλάβει «τη σημασία να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια των αμάχων» και την ανάγκη να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ.

Ο Όστιν θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και το Μπαχρέιν.

11:19 Χωρίς επικοινωνία για τρίτη ημέρα η Λωρίδα της Γάζας Οι γραμμές διαδικτύου και τηλεφώνου έπεσαν το βράδυ της Πέμπτης και παραμένουν εκτός λειτουργίας το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την ομάδα NetBlocks.org, παρεμποδίζοντας τις παραδόσεις βοήθειας και τις προσπάθειες διάσωσης, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται για 11η εβδομάδα.

«Το μπλακ άουτ στο διαδίκτυο συνεχίζεται και με βάση τα αρχεία μας είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια τέτοιο περιστατικό» στον πόλεμο που διαρκεί πάνω από δύο μήνες, δήλωσε ο Αλπ Τόκερ, διευθυντής της ομάδας.

Το τμήμα ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι επικοινωνίες με τη Γάζα «διακόπηκαν» λόγω ζημιών στις τηλεπικοινωνιακές γραμμές στο νότο, σύμφωνα με δημοσίευμα του AP.

11:04 Σε σχολεία επιτέθηκαν οι IDF – Ισχυρίζονται ότι εκεί κρύβονταν «τρομοκράτες» Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε δύο σχολεία στην πόλη της Γαζας καθώς όπως ισχυρίζονται είχαν πληροφορίες ότι εκεί κρυβόταν μαχητές της Χαμάς.

Από την έναρξη του πολέμου, οι IDF έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να στοχεύσουν Παλαιστίνιους μαχητές. Ωστόσο, οι αναφορές από τις περιοχές αυτές δείχνουν ότι στις περισσότερες από αυτές τις επιδρομές σκοτώνονται δεκάδες άμαχοι.

Νωρίτερα σήμερα, αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση με στόχο την περιοχή του σχολείου al-Mazraa της UNRWA στο Deir el-Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις IDF μαχητές της Χαμάς παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις.

10:48 Στοχοποιούν όποιον κινείται στα νοσοκομεία Kamal Adwan και al-Awda Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας στη Γάζα:

Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιούν όποιον κινείται στα νοσοκομεία Kamal Adwan και al-Awda Το νότιο τμήμα του νοσοκομείου Kamal Adwan έχει καταστραφεί ολοσχερώς και 12 νεογέννητα βρίσκονται ακόμη σε θερμοκοιτίδες μέσα στο νοσοκομείο Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου al-Awda αρνήθηκε την ισραηλινή εντολή να εκκενώσει το κτίριο Τα ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες από το νοσοκομείο Kamal Adwan έγιναν στόχος επίθεσης Οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν στόχο το κέντρο al-Sahaba την Παρασκευή. Πρόκειται για το μοναδικό κέντρο μητρότητας που λειτουργεί στη Γάζα 10:32 Για το μέλλον της Γάζας συζήτησε ο Σάλιβαν με τον Αμπάς Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ακολουθούν ορισμένα σημεία που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση όπως τα σταχυολόγησε το Al Jazeera:

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια αρχή υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων να αναλάβει την εξουσία στη μεταπολεμική Γάζα με τη συμβολή αραβικών χωρών, μεταξύ άλλων της Ιορδανίας και της Αιγύπτου. Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι θέλει 3.000 έως 5.000 άτομα να επανεκπαιδευτούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να σταλούν στη Γάζα. Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ανανεωθεί με σαφή εντολή διακυβέρνησης. «Αλλά, υπάρχει ένα πρόβλημα», δήλωσε ο Imran Khan του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ραμάλα. «Οι Ισραηλινοί θέλουν να έχουν ρόλο μόλις φύγουν από τη Γάζα, θέλουν μια νεκρή ζώνη δύο χιλιομέτρων μέσα στη λωρίδα της Γάζας – κάτι που είπαν ότι δεν θα διαπραγματευτούν».

«Αυτό θα δυσκολέψει την ΠΑ να μπει και να κυβερνήσει ένα μέρος της Γάζας, ενώ ένα άλλο κομμάτι θα κυβερνάται από το Ισραήλ».

10:11 Τουλάχιστον 14 νεκροί από ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα Δύο κατοικίες στη βόρεια Γάζα επλήγησαν από ισραηλινή επίθεση, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και ακόμα περισσότεροι να τραυματιστούν.

Ένα βίντεο που κατέγραψε δημοσιογράφος του Al Jazeera έδειξε το μέγεθος της καταστροφής, καθώς τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν για να βγάλουν με γυμνά χέρια όσους είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Σε μια ξεχωριστή ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα σε ένα σπίτι στην Τζαμπάλια, δεκάδες άλλοι αναφέρθηκαν νεκροί.

09:56 Συνομιλίες Μοσάντ με Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων – Αναφορές σε ΜΜΕ Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να υπάρχει συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της Μοσάντ και του πρωθυπουργού του Κατάρ για την επανάληψη των συνομιλιών για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στον Νετανιάχου μετά τη δολοφονία τριών αιχμαλώτων από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες παραδέχθηκαν ότι τους πέρασαν για Παλαιστίνιους μαχητές.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ κάλεσε πίσω τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ λέγοντας ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Ο Άλαν Φίσερ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου ήταν «κάθετα αντίθετος στην ιδέα της αποστολής του επικεφαλής της Μοσάντ για να προσπαθήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις».

«Ίσως ήταν εξαιτίας αυτού που μόλις συνέβη, ίσως ήταν εξαιτίας των εκατοντάδων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους και έκαναν γνωστές τις απόψεις τους, ίσως είναι οι οικογένειες των αιχμαλώτων που υποστηρίζουν ότι τους αγνοούσε».

09:41 Δεκάδες κόσμου στην κηδεία του δημοσιογράφου του AJ, Samer Abudaqa. Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, παρευρίσκονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Samer Abudaqa που σκοτώθηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Χαν Γιουνίς.

Το δίκτυο Al Jazeera Media Network δηλώνει ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για τη συστηματική στοχοποίηση και δολοφονία των δημοσιογράφων και των οικογενειών τους.

Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα μεταφέρουν ένα «ανθρώπινο και ευγενές μήνυμα» για τον κόσμο εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα και θα συνεχίσουν να εργάζονται παρά τις ισραηλινές επιθέσεις, δήλωσε ο Wael Dahdouh του Al Jazeera στην κηδεία του Abudaqa.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας με επαγγελματισμό και διαφάνεια», διαβεβαίωσε καθώς ο κόσμος γύρω του έκλαιγε.

Ο Dahdouh τραυματίστηκε στην ίδια ισραηλινή επίθεση που σκότωσε τον Abudaqa, ενώ λίγο καιρό πριν έχασε την οικογένειά του από βομβαρδισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments