Διεθνή

Politico: Η Ε.Ε. θα στηρίξει την Ουκρανία με 50 δισ. ευρώ παρά τις αντιδράσεις Όρμπαν

Politico: Η Ε.Ε. θα στηρίξει την Ουκρανία με 50 δισ. ευρώ παρά τις αντιδράσεις Όρμπαν

Πηγή Φωτογραφίας: Magyaremzet.hu

Αποφασισμένη να παρακάμψει τις αντιστάσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού εμφανίζεται η Ε.Ε.

Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν στην Ουκρανία ότι θα λάβει το πακέτο στήριξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χειμαζόμενη από τον πόλεμο οικονομία της, με ή χωρίς την υποστήριξη του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, τονίζει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος “Politico”.

Συγκεκριμένα, ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μπλόκαρε την έγκριση της οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο στη διήμερη σύνοδο κορυφής. Αν και η συναίνεση και των 27 κρατών μελών είναι πρακτικά απαραίτητη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να προβούν σε ριζοσπαστικές κινήσεις για να θυσιάσουν την ενότητα της ΕΕ και να παρακάμψουν τον Όρμπαν εάν είναι απαραίτητο.

«Είναι δυνατόν τα 26 κράτη-μέλη να παράσχουν τα χρήματα σε διμερή βάση. Λίγος χώρος και χρόνος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα μπορούσε να βοηθήσει», τόνιζε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, αντανακλώντας το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί παρά το ουγγρικό βέτο. 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το Κίεβο συνεχίζουν να διχάζουν τους Ευρωπαίους.

Δεν ήταν μόνο ο Όρμπαν που μπλόκαρε την απόφαση να αποδεσμεύσει χρήματα για την Ουκρανία. Αντανακλώντας τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και Τζόρτζια Μελόνι, αντίστοιχα, ισχυρίστηκαν ότι η υποστήριξή τους, για παράδειγμα, συνδέεται με πρόσθετη χρηματοδότηση για τις προτεραιότητες άλλων χωρών που σχετίζονται με τη μετανάστευση, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνέλθουν εκ νέου στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου με στόχο την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και την έγκριση αυτού του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι ηγέτες μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή που χρειάζονται και να «ξεκλειδώσουν» το ζήτημα στις αρχές του ερχόμενου έτους. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής ότι οι επόμενες εβδομάδες θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία εναλλακτικών λύσεων εάν η Ουγγαρία συνεχίσει να τις απορρίπτει.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια συμφωνία για τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ και την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μπορούσε να συμφωνηθεί σε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. τον ερχόμενο. Είπε, επίσης. ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει “εναλλακτικούς τρόπους να βοηθήσει την Ουκρανία” εάν η Ουγγαρία συνεχίσει να αντιτίθεται σε αυτήν.

Εκτός από την καθυστέρηση, ωστόσο, ένα από τα προβλήματα είναι πως το ευρωπαϊκό κονδύλι των 50 δισ. για την Ουκρανία – 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια εκτός προϋπολογισμού έως το 2027 – έχει ενταχθεί σε αποφάσεις για τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ αναφορικά με τον οποίο ωστόσο επίσης υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των «27». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments