Καμία τροποποίηση στην «επταετία» δεν επιφέρει η διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αφορά τους αλλοδαπούς μετανάστες, αποσαφηνίζει ξεκάθαρα και υπογραμμισμένα, σε σημερινή τηλεοπτική του παρέμβαση, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ιδιαίτερα, αναφερόμενος στην «επίμαχη» τροπολογία που εισάγει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκαθαρίζει πως «έχουμε να κάνουμε με παρανόηση του περιεχομένου της διάταξης. Η διάταξη δεν αλλάζει το χρονικό όριο των επτά χρόνων. Η τροπολογία δίνει άπαξ τη δυνατότητα σε όσους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023, με βεβαιωμένη παρουσία, με εργασία και λευκό ποινικό μητρώο, να έχουν μόνιμη άδεια διαμονής και εργασίας. Η διαμονή και η εργασία έχουν να κάνουν με την εργασία. Αν παύσει η εργασία, όλα αναστέλλονται. Και δεν έχουν οι μετανάστες να φέρουν στην Ελλάδα μέλη ή το σύνολο της οικογένειάς τους.
«Δεν τροποποιούμε, λοιπόν, την εφταετία βεβαιωμένης διαμονής στη χώρα ως το κριτήριο της αυτόματης άδειας διαμονής στην Ελλάδα. Παραμένουν τα εφτά χρόνια. Δεν αλλάζουμε τα εφτά χρόνια σε τρία χρόνια όπως λανθασμένα λέγεται και γράφεται από ορισμένους.. Δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, παρανόμως εισελθόντες, τριετία βεβαιωμένης παραμονής στη χώρα, να μπορούν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας. Άδεια διαμονής και άδεια εργασίας που συνδέονται με το ότι έχουν εργασία».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης συμπλήρωσε στο σημείο αυτό ότι «το εγχώριο εργατικό δυναμικό, ακόμη και να το πληρώνουμε, δεν δουλεύει, στο βαθμό που θα περίμενες κανείς, σε χειρωνακτικές εργασίες, ιδίως στις κατασκευές και τις αγροτικές εργασίες. Έχουμε τεράστιο ζήτημα με το έλλειμμα εργατικών χειρών. Παραδείγματος χάριν, κατήρτησα ειδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, πρόγραμμα επιδοτούμενο, για τη διαμονή και τη μεταφορά ανέργων από τη Δ. Μακεδονία στην Κρήτη για να δουλέψουν κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Θα τους πληρώναμε εμείς τα έξοδα και όλος ο μισθός θα έμενε στην τσέπη τους. Δηλώσανε μόλις 55 άνθρωποι και από τους 55 προσήλθαν μόλις δύο».
«Αυτή η τροπολογία», συνεχίζει ο Άδωνις, «δεν μπορεί να γίνει pull factor και για το λόγο ότι το νομοθετικό μας οπλοστάσιο ήταν και παραμένει ιδιαίτερα αυστηρό ως προς το μεταναστευτικό.
Από το πρωί, έχω απαντήσει στο twitter σε πάνω από εκατό ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν κατανόηση, ευθύς μόλις τους εξηγήσω το πραγματικό νόημα της διάταξης».
Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του κυρίου Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εργασίας απαντά: ««Δεν απαντώ στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Η πολιτική μου εμβέλεια δεν δικαιούται να το κάνει. Είναι βουλευτής εδώ και δεκαετίες, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, με σπουδαία προσφορά στον τόπο. Έχει προφανώς δικαίωμα να λέει τη γνώμη του ελεύθερα και δημόσια. Σέβομαι και τιμώ το πρόσωπο του κ. Σαμαρά».
Αναφερόμενος, ακόμη, στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες», ο υπουργός επισημαίνει πως «πρόκειται για λαθρομετανάστες, όταν παραβιάζουν τα νόμιμα σύνορα. Λάθρα σημαίνει κρυφά. Δεν το συνδέει η ελληνική γλώσσα με το πρόσωπο, αλλά με συγκεκριμένη, με ορισμένη δράση του προσώπου. Η αριστερά διαστρεβλώνει τις έννοιες και τις λέξεις, προκειμένου να επιτύχει την ιδεολογική ηγεμονία της. Η ελληνική, όμως, γλώσσα είναι σαφής», καταλήγει ο Άδωνις Γεωργιάδης.