Άδωνις: Παραμένουμε κυβέρνηση κλειστών συνόρων
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΑΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" (2η ΗΜΕΡΑ) (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ EUROKINSSI)
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και παραμένει κυβέρνηση κλειστών συνόρων», τονίζει εμφατικά, σε σημερινή συνέντευξή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τη διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για τους μετανάστες.
Πιο ειδικά, ερωτώμενος για το περιεχόμενο και τις προδιαγραφές της εν λόγω διάταξης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά πως «η διάταξη είναι one off, είναι εφάπαξ. Δεν φιλοδοξεί να επιλύσει το μεταναστευτικό ζήτημα».
Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που θέτει η διάταξη, ο ΄Άδωνις διευκρινίζει ότι «όποιος έχει συμπληρώσει επτά χρόνια παραμονής μπορεί να κάνει αίτηση στις ελληνικές αρχές. Η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 – 30.000 ανθρώπους. Ο λαθρομετανάστης, που θέλει να γίνει μόνιμος μετανάστης, θα καταθέτει το πραγματικό του διαβατήριο και τη σύμβαση εργασίας. Θα πρέπει να προσκομίσει επίσης το ποινικό του μητρώο. Το ποινικό μητρώο πρέπει να είναι λευκό. Ο αιτών πρέπει να έχει έγγραφο βεβαίας χρονολογίας και να έχει συμπληρώσει τρία χρόνια έως τις 30 Νοεμβρίου».
«Δεν χαλαρώνουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική», συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι «η Δανία, με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, ακολουθεί την πιο σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη, γιατί συνέδεσε την παραμονή μεταναστών στη Δανία με την εργασία. Πάει λοιπόν πολύ να μας κατηγορούν για «χαλαρή» μεταναστευτική πολιτική».
«Αυτό που περνάω από προχθές είναι μια από τις πιο δύσκολες πολιτικές δοκιμασίες μου», εξομολογείται ο Ά. Γεωργιάδης, «δεν ισχύει καμιά κυβερνητική χαλάρωση στο μεταναστευτικό».
Μιλώντας, στη συνέχεια, για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εργασίας τονίζει χαρακτηριστικά πως «όταν βγάζουμε το πρωί ένα ευρώ από το πορτοφόλι μας, πρέπει να λέμε «αχ, άγιε Σαμαρά», γιατί χάρη στον Σαμαρά είμαστε ακόμη στο ευρώ. Ως πολιτικό, ως οντότητα, τον σέβομαι και τον τιμώ απόλυτα. Έχω επικοινωνήσει αυτές τις ημέρες με τον Αντώνη Σαμαρά. Όμως, η διάταξη δεν θα γίνει pull factor για τους μετανάστες. Δεν αφορά αυτούς που έρχονται σήμερα. Δεν αφορά σε ελληνοποιήσεις. Η διάταξη δεν είναι ούτε μονιμοποιήσεις, ούτε ελληνοποιήσεις».
Αναφερόμενος στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την οποία επικαλούνται αντίθετοι προς τη διάταξη, ο Άδωνις λέει πως «η δήλωση του κ. Μαρινάκη είναι ορθή, γιατί η διάταξη δεν κάνει ούτε μονιμοποιήσεις, ούτε ελληνοποιήσεις. Δεν είναι μονιμοποίηση, δεν είναι perpetual. Δεν είναι επίσης ταξιδιωτικά έγγραφα.
«Η διάταξη δεν είναι «κράχτης». Και δεν είναι κράχτης, γιατί η Ιταλία έχει σχετική διάταξη στα 2 χρόνια και η Ισπανία έχει διάταξη στα 3 χρόνια. Η ανησυχία που διατυπώνεται λοιπόν δεν είναι πραγματική, δεν έχει σχέση με τα αντικειμενικά δεδομένα.
Δεν έχω αλλάξει καμία άποψη για το μεταναστευτικό. Είμαι υπέρ των κλειστών συνόρων. Αγωνιζόμαστε συνεχώς για την αποτελεσματική προάσπιση της εθνικής μας ταυτότητας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλοί μετανάστες εργάζονται μαύρα και η διάταξη δίνει τη δυνατότητα να γίνει εργασία καταγεγραμμένη και νόμιμη».
Τεράστιο και οριζόντιο το έλλειμμα των εργατικών χειρών
Η διάταξη αναφέρεται, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, σε πραγματικά, αντικειμενικά δεδομένα της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας και, κυρίως, στην εξαιρετικά χαμηλή προσφορά στην αγορά εργασίας
«Το έλλειμμα εργατικών χειρών είναι οριζόντιο και τεράστιο», αναφέρει ο υπουργός, «δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας, με αιτήματα για χιλιάδες μετακλήσεις. Εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους της οικονομίας έρχονται στο υπουργικό γραφείο μου, ζητώντας εργαζόμενους. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται με διακρατικές συμφωνίες».
Σε έξι μήνες πήραμε τα πιο μαζικά μέτρα υπέρ της κοινωνίας
Ερωτώμενος, τέλος, για το όλο έργο του στο υπουργείο Εργασίας έως σήμερα, ο Άδωνις τονίζει πως το υπουργείο «τους τελευταίους 6 μήνες έχει πάρει τα περισσότερα μαζικά μέτρα υπέρ της κοινωνίας. Δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται χωρίς παρακράτηση του 30%. Βγάζουμε τους επικουρικές των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα πολύ νωρίτερα. Δίνουμε επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες. Τα ΑΜΕΑ μπορούν να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα. Διορθώνουμε την αστοχία του νόμου Κατρούγκαλου για τα ορφανά τέκνα. Ανεβάζουμε το όριο του χρέους από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ για τον ελεύθερο επαγγελματία. Οι ιερείς θα μπορούν να λαμβάνουν το εφάπαξ στα 67 έτη, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να βγει στη σύνταξη. Οι αποφυλακισθέντες θα παίρνουν το επίδομα αποφυλάκισης χωρίς αυτό το επίδομα να προσμετράται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»
«Για δε τις εκκρεμείς συντάξεις», προσθέτει ο υπουργός Εργασίας «έχουμε «τρεις δεξαμενές» που δεν έχουμε εξαντλήσει. Οι κύριες εκκρεμείς συντάξεις έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Οι διεθνείς συντάξεις έχουν πέσει κατά 20%. Οι επικουρικές εκκρεμείς συντάξεις είναι κάτω κατά 16.000 συντάξεις. Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εξάντληση αυτών των τριών «δεξαμενών», καταλήγει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας