Πολιτική

Σχετικά με την τροπολογία για την τριετή παραμονή μεταναστών

Σχετικά με την τροπολογία για την τριετή παραμονή μεταναστών

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Η τροπολογία δεν φιλοδοξεί να λύσει το μεταναστευτικό.

Το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε τροπολογία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, η οποία έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η ανομία που επικρατεί στην απασχόληση παράνομων μεταναστών και να βρεθούν λύσεις στο αυξανόμενο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, καθώς θα αποτελέσει φάρο για την παράνομη μετανάστευση. Το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε να απαντήσει το συντομότερο δυνατό, με τον υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να υπερασπίζονται την τροπολογία.

Η όλη συζήτηση λοιπόν φέρνει στην επικαιρότητα ορισμένες παραμέτρους. 

Για το εάν, δήθεν, εκφυλίζεται η διαδικασία ασύλου, η τροπολογία αυτή υποβαθμίζει σε ένα βαθμό τη διαδικασία, η οποία έχει περάσει από πολλά στάδια και για την οποία η Ελλάδα έχει αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια να καταστήσει αξιόπιστες, λειτουργικές και σύντομες διαδικασίες. Κάποιοι, αν όχι πολλοί, από αυτούς των οποίων το καθεστώς αναμενόταν να επιβεβαιωθεί, υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου που απορρίφθηκαν. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο όπου το κράτος νομιμοποιεί τη διαμονή (με την προϋπόθεση της εργασίας) μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο και προστασία στη χώρα μας απορρίφθηκαν εξαρχής.

Σχετικά με το εάν η τροπολογία αποτελεί έμμεσο κάλεσμα προς παράνομους μετανάστες, το ελληνικό κράτος έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να βάλει τάξη στο μεταναστευτικό ζήτημα. Έχει καταβάλει και εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες να προστατεύσει και να διαφυλάξει τα σύνορά της και να αποδείξει στους αιτούντες μετανάστες και στις οργανώσεις διακινητών ότι όσοι έρχονται στη χώρα πρέπει να ακολουθούν αυστηρές και δίκαιες διαδικασίες. Υπάρχει το ενδεχόμενο η προτεινόμενη τροπολογία να παρερμηνευθεί από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους τους στις χώρες καταγωγής τους στην Ασία και την Αφρική και να τους ενημερώσουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, υποβάλουν αίτηση ασύλου και κρυφτούν για τρία χρόνια, θα τους χορηγηθεί καθεστώς νόμιμης παραμονής.

Είναι γεγονός ότι η προτεινόμενη τροπολογία ήρθε κάπως ξαφνικά, αφήνοντας σε ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος μια αίσθηση αμηχανίας. Ωστόσο, το  Υπουργείο Μετανάστευσης και το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσαν έναν πλήρη οδηγό με 17 ερωταποκρίσεις για να εξηγηθεί γιατί προτάθηκε η τροπολογία και τι σκοπεύει να κάνει.

Είναι σαφές πως η προωθούμενη διάταξη δεν ασχολείται με την επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος, για το οποίο ορθά επισημαίνεται από τον υπουργό Εργασίας ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί ξαφνικά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Η τροπολογία σχετίζεται με ένα ορισμένο τμήμα αλλοδαπών μεταναστών σε αναφορά με το οξυμμένο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments