ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σε τροχιά απόκλισης
Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Τη Δευτέρα, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δύο πολιτικές δυνάμεις – ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η Νέα Αριστερά – θα περάσουν στην αντεπίθεση και θα ακολουθήσουν δύο διαφορετικούς δρόμους.
Ας ξεκινήσουμε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία για πρώτη φορά ψήφισε υπέρ των αμυντικών δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024. Η νέα αυτή θέση διατυπώθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και είχε συμμάχους στο εσωτερικό του κόμματος, μεταξύ των οποίων τον πρώην υπουργό Άμυνας κύριο Ευάγγελο Αποστολάκη. Στο περιθώριο της Κ.Ε. στο Caravell, οι συνεργάτες του κ. Ραγκούση είχαν δηλώσει ότι, όπως είχε πει πρώτος ο Μιτεράν, η πολιτική είναι βασικά μια μάχη συμβόλων και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψει να αισθάνεται ενοχές για το θέμα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωσε τη νέα θέση για την έννοια της “πατριωτικής αριστεράς”, που θέλει να προβάλει η νέα ηγεσία.
Αυτές ακριβώς οι δύο νέες χαράξεις πάντως, είναι που απομακρύνουν κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τους τέως συντρόφους τους της Νέας Αριστεράς που από την Πέμπτη το βράδυ διάγει μια νέα καμπάνια για τον νέο φορέα, ενώ την Παρασκευή το πρωί στελέχη της με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, συμπαραστάθηκαν σε πολίτη που το σπίτι του ήταν σε καθεστώς έξωσης στον Βύρωνα.
Σε μια κίνηση ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας του νέου κομματικού φορέα “στους δρόμους και στη Βουλή” και της διαδικασίας αποκρυστάλλωσης του νέου χώρου, η ηγεσία εδώ θέλει να είναι “από τα κάτω” και ανοιχτή σε όλη την αριστερή δεξαμενή.
Οι άνθρωποι της Νέας Αριστεράς διαφοροποιούνται επίσης όλο και περισσότερο από την προηγούμενη κομματική τους ταυτότητα, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατηγορώντας την ηγεσία Κασσελάκη ως “λαικιστική” και “τοξική” και προσπαθώντας να διαμορφώσουν μια εικόνα σοβαρής εκπροσώπησης στον αριστερό χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στρέψει τώρα το βλέμμα του στο συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου θα ποντάρει στην ανάκαμψη του κόμματος και ένα νέο στέλεχος θα δημιουργήσει πολιτικές. Η Νέα Αριστερά θα αναπτύξει μια στρατηγική για να διευρύνει τον βηματισμό της, στοχεύοντας όχι μόνο στην αποχή, αλλά και σε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που είναι δυσαρεστημένο με τον Κουμουνδούρου.
Η μεγαλύτερη παγίδα και για τις δύο πλευρές είναι να περιορίσουν την τακτική τους στην ίδια δεξαμενή και να μην βρουν συνταγή διεύρυνσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας