Χατζηδάκης: Δημοσιονομική σοβαρότητα, ανάπτυξη, κοινωνική Συνοχή, το τρίπτυχο του προϋπολογισμού
Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Στη συζήτηση που λαμβάνει χώρα στη Βουλή των Ελλήνων εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού 2024, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στάθηκε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, παράλληλα με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, τονίζοντας πως «η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, αφήνοντας πίσω της τη δεκαετή κρίση, και ανεβαίνοντας πολλά σκαλιά υψηλότερα». Παράλληλα, στάθηκε στα τρία σημεία – «κλειδιά» που αποτελούν μέλημα της κυβέρνησης και κομβικά σημεία του προϋπολογισμού 2024.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη:
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
H συζήτηση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Μία κορυφαία στιγμή για το Κοινοβούλιο. Μια στιγμή ιδιαίτερης τιμής, αλλά και ευθύνης για τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο, και ολόκληρη την Κυβέρνηση!
Μία ευκαιρία για όλους εμάς – αλλά και τους Έλληνες πολίτες- να αναλογιστούμε την πορεία της εθνικής οικονομίας. Τι πετύχαμε. Τι δεν πετύχαμε. Πού θέλουμε να κατευθυνθεί η οικονομική πολιτική. Ποιοι είναι οι στόχοι μας για την επόμενη χρονιά. Και όλα αυτά, βεβαίως, να μην είναι αποτέλεσμα μόνο ευχών, αλλά καιρεαλιστικών δυνατοτήτων!
Εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Όχι μόνο του Υπουργού, αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη και του αρμόδιου για τον προϋπολογισμό Υφυπουργού Θάνου Πετραλιά, υπογραμμίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα – έχοντας να αντιμετωπίσει ακόμα αρκετά προβλήματα – ανέβηκε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια πολύ ψηλότερα!
Ψηλότερα από ό,τι περίμεναν και αρκετοί, θετικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση, παρατηρητές. Και αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε!
Ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου. Και μιας σειράς στελεχών της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης. Που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε η Ελλάδα να αφήσει οριστικά πίσω την άνευ προηγουμένου κρίση της περασμένης δεκαετίας. Και να ανέβει αρκετά σκαλιά ψηλότερα!
Όλα αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς!
- Τα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε όλες τις εκτιμήσεις και προβλέψεις της.
- Τα λέει ο ΟΟΣΑ. Σε όλες τις εκθέσεις του.
- Τα λένε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Που ο ένας μετά τον άλλο ξαναέδωσαν μετά από 13 χρόνια στην πατρίδα μας την επενδυτική βαθμίδα.
- Τα λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Που αναγνωρίζουν τόσο τις προσπάθειες όσο και τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί. Και μιλούν για παράδειγμα επιτυχίας!
- Τα λένε επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Που έχουν ξεκινήσει ολοένα και περισσότερο να επενδύουν στην Ελλάδα!
- Τα λένε οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup και στο ECOFIN. Που μας συγχαίρουν για τα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής.
- Το είπαν, κυρίως, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους για ακόμη μία φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε αυτό το σημείο θέλω να υπογραμμίσω ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία 4,5 χρόνια αποδείχθηκε παράλληλα ανθεκτική απέναντι σε αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις:
- Ο κορωνοϊόςκαι οι επιπτώσεις του.
- Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διεθνής ενεργειακή κρίση που προκάλεσε.
- Και η συνδυαστική επίδραση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης, στην πρόκληση μίας διεθνούς πληθωριστικής κρίσης!
Εμείς έχουμε μέχρι στιγμής αντέξει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές τις διεθνείς πιέσεις!
Κοιτώντας προς το μέλλον, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ διατυπώνουν προβλέψεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το 2024 και αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης διεθνώς, αλλά και στην Ευρωζώνη ειδικότερα. Η αιτία;
- Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας.
- Ο πληθωρισμός -που αποκλιμακώνεται μεν τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να αποκλιμακωθεί κι άλλο- αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
- Η μείωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων σε πολλές χώρες. Που σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χρέους και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.
- Οι αναταράξεις στην αγορά ακινήτων διεθνώς.
- Και οι ολοένα και πιο φανερές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που δεν αλλάζει μόνο τη ζωή μας. Αλλά και τον τρόπο που χαράσσεται η ίδια η οικονομική στρατηγική!
Σε αυτή τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία θεωρείται από τους διεθνείς αναλυτές ως μια οικονομία με θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
Και αυτό οφείλεται σε 3 βασικά παράγοντες:
- Πρώτον, στο ότι επιμένουμε σταθερά σε γραμμή δημοσιονομικής σοβαρότητας. Δίνουμε μόνο όσα αντέχουμε και τίποτα παραπάνω!
- Δεύτερον, έχουμε υιοθετήσει μία σειρά από αλλαγές που στέλνουν παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα περιορίζει λελογισμένα τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά και έχει απλουστεύσει σημαντικά το αδειοδοτικό και επενδυτικό περιβάλλον!
- Και, τρίτον, στο ότι η διεθνής οικονομική κοινότητα γνωρίζει πως έχουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Η οποία επιχειρεί να εφαρμόσει τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές. Και πως τώρα, μετά τις τελευταίες εκλογές, στην πατρίδα μας συνδυάζεται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την κυβερνητική σταθερότητα και προοπτική.
Και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι οποίοι συνεχώς από το 2019 και μετά στηρίζουν την προσπάθεια των Κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη και μέσα από αρκετές δύσκολες επιλογές. Επιλογές που ορισμένοι αναλυτές μπορεί να θεωρούσαν ότι έχουν πολιτικό κόστος. Αλλά έχουν σίγουρα μεγάλο όφελος για την πατρίδα μας!
Στην τοποθέτησή μου την Τετάρτη, παρέθεσα μια σειρά στοιχείων, που τεκμηριώνουν πως η Ελληνική Οικονομία, χωρίς να έχει λύσει φυσικά όλα της τα προβλήματα, έχει γυρίσει σελίδα. Στοιχεία όπου παραπέμπουν οι πάντες διεθνώς, τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά όλα τα στοιχεία. Είτε χωρίς να κομίζει δικά της. Είτε κάνοντας επιλεκτική παρουσίαση των στοιχείων. Και διαστρεβλώνοντας τελικά την εικόνα.
Η πραγματικότητα, όμως, έρχεται να διαψεύσει εκκωφαντικά για ακόμα μια φορά την αντιπολίτευση:
- Αμφισβήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη σημαντική άνοδο τόσο στις επενδύσεις όσο και στις εξαγωγές, τα τελευταία χρόνια.
Διερωτώμαι, γιατί το κάνετε!
Με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2023 η Ελλάδα σημειώνει την 3η υψηλότερη αύξηση στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη!
Ενώ το 2024 προβλέπεται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη!
Δεν σας αρκεί; Τι θα θέλατε, για να είστε ευχαριστημένοι;
Το 2024, η Κομισιόν προβλέπει, ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 37,4 δις ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην πατρίδα μας με βάση την Κομισιόν θα έχουν αυξηθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019!
Όσο για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σε καθαρούς όρους, έφτασαν σε ρεκόρ εικοσαετίας το 2022, αγγίζοντας τα 8 δισ. ευρώ! Ενώ η καλύτερη επίδοση προ του 2010 ήταν μόλις 4,3 δισ!
Όσον αφορά στις εξαγωγές τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως η Ελλάδα θα έχει το 2023 την υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, με αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2022.
Και το 2024 τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση, μετά τη Σλοβακία! Δεν θα ήθελα να πει κανένας μπράβο. Αλλά δεν μπορώ και να μην σημειώσω και τη συνεχή καταστροφολογία!
Ένα ακόμα σημάδι αναπτυξιακής δυναμικής της Ελληνικής Οικονομίας: με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των Ελληνικών Επιχειρήσεων αυξήθηκε από το 2019 έως το 2022 κατά 44,5%, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
- Ακούσαμε επίσης, σφοδρότατη κριτική για τοδημόσιο χρέος.
Η αλήθεια είναι ότι όλες σχεδόν οι χώρες πιέστηκαν σημαντικά από την ανάγκη αύξησης των δημοσίων δαπανών, και επομένως την ανάγκη αύξησης της δανειακής επιβάρυνσης, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα από 180,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χρέος το 2019, με βάση την Κομισιόν, μείωσε το χρέος της στις 172,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2022. Είναι η ταχύτερη μείωση χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη!
Και θα το μειώσει περαιτέρω στις 160,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2023, και στις 151,9 το 2024!
Δέσμευσή μας, άλλωστε, είναι έως το 2027 το χρέος να έχει υποχωρήσει στο 140% του ΑΕΠ!
Δείτε, όμως, και μία άλλη παράμετρο:
Αν ίσχυαν όσα λέτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πώς θα μας αναβάθμιζαν, και μάλιστα τόσες πολλές φορές, όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης; Είναι όργανά μας; Συνωμοτούν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης;
Μόλις την Παρασκευή, προχωρήσαμε στην πρόωρη εξόφληση δανείων από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου. Συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025. Ενώ, ένα χρόνο πριν, το 2022, η Ελλάδα εξόφλησε το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, βελτιώνεται το προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι όροι δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές.
Μιλώντας για το δημόσιο χρέος, θέλω να σταθώ για όσους κάνουν κριτική σε ένα στοιχείο ακόμα. Πριν από περίπου 10 μέρες, το γνωστό οικονομικό περιοδικό Risk.net βράβευσε τον ΟΔΔΗΧ και τα στελέχη του. Τους βράβευσε για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το πράγματι υψηλό, αλλά συνεχώς μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ελληνικό δημόσιο χρέος. Αντί να τους επικρίνουμε, ας ευχαριστήσουμε όλες και όλοι μαζί τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ για την υποδειγματική δουλειά που κάνουν! Με την οποία εξοικονομούνται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους!
- Ακούσαμε, όμως, και σφοδρή κριτική για το ιδιωτικό χρέος. Το οποίο, δήθεν, έχει καταστεί ανεξέλεγκτο!
Ανέφερα την Τετάρτη, πως ο δείκτης του ελληνικού ιδιωτικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 118% το 2018, στο 101% το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat. Η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 133%. Η χώρα μας είναι στην 16η θέση στην ΕΕ όσον αφορά στον συγκεκριμένο δείκτη.
Ανέφερα, επίσης, πως τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό των συνολικών, έχουν καταγράψει μείωση από 41% περίπου το τρίτο τρίμηνο του 2019 σε περίπου 7,3% το τρίτο τρίμηνο του 2023. Αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται στα καταναλωτικά, στα στεγαστικά και στα επιχειρηματικά δάνεια. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος!
Και για μία ακόμη φορά υπογραμμίζω πως το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση, από 68% το 2019 σε 61% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η μείωση συνιστά μια ορατή βελτίωση όσον αφορά στην εύρυθμη διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ιδιωτικό χρέος δεν παραμένει κρίσιμο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία.
- Όσον αφορά στον πληθωρισμό –και χωρίς καμία διάθεση να υποβαθμίσουμε το πρόβλημα που εντοπίζεται ειδικά στα τρόφιμα – η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., τόσο το 2023, όσο και στις προβλέψεις για το 2024.
Επίσης, η πρόβλεψη της Κομισιόν για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, για το 2023, το 2024 και το 2025, μας τοποθετεί σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους μέσους όρους για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ χαρακτηριστικό είναι πως παρόμοιες προβλέψεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει και ο ΟΟΣΑ.
Έχει προταθεί από την αντιπολίτευση ως θεραπεία η μείωση του ΦΠΑ. Η οποία, όμως, σε όσες, λίγες χώρες εφαρμόστηκε, δεν λειτούργησε. Στην Ισπανία για παράδειγμα, μείωσαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτός ενθυλακώθηκε από τους ενδιάμεσους και δεν πέρασε στον καταναλωτή. Το ίδιο έγινε και στην Πολωνία! Και επειδή ήταν και προσωρινό μέτρο, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση του ΦΠΑ. Και, άρα, και των τιμών!
Αντιθέτως πολύ σημαντικότερες προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πρωτοβουλίες που εμείς παίρνουμε! Δεν αναφέρομαι μόνο στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, το επίδομα θέρμανσης κοκ. Αναφέρομαι, επίσης, στους ελέγχους της αγοράς μέσω της ΔΙΜΕΑ για αισχροκέρδεια, και τα αντίστοιχα βαριά πρόστιμα.
Αναφέρομαι, επίσης, στις πρωτοβουλίες έκτακτης, αλλά και μόνιμης στήριξης του εισοδήματος των πολιτών μέσω του Προϋπολογισμού, για τις οποίες θα μιλήσω ακολούθως! Πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των αντοχών του Προϋπολογισμού και της Οικονομίας!
Ξέρω κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης ότι διαθέτετε μία μαγική γομολάστιχα για να διαγράψετε τον πληθωρισμό.
Ευτυχώς, όμως, που δεν χρειάζεται να την χρησιμοποιήσετε.
Διότι, αν το κάνατε, θα κάνατε τα πράγματα πολύ χειρότερα για μισθωτούς, συνταξιούχους, για όλους τους οικονομικά ευάλωτους Έλληνες πολίτες. Ο λαϊκισμός σε αυτά τα προβλήματα δεν είναι λύση. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα! Ακούσαμε πως ακόμα και εάν έχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, αυτή είναι σε βάρος της εργασίας και των μισθών.
Πέραν της αδιαμφισβήτητης μείωσης της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, από 17,5% το 2019 στο 9.6%. Και της επίσης αδιαμφισβήτητης αύξησης του αριθμού απασχολούμενων, κατά περισσότερους από 400 χιλιάδες. Υπογραμμίζω τα ακόλουθα:
Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να ανέλθουν σε 77,5 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 67,5 δισ. ευρώ το 2019. Αυξημένες κατά περίπου 10 δισ. ευρώ! Πώς πληρώθηκαν αλήθεια περισσότερα λεφτά για μισθούς, αν δεν υπήρξε θετική εξέλιξη στην οικονομία;
Ο μέσος μηνιαίος μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, έχει αυξηθεί κατά 20,2% από το 2019 έως σήμερα. Δηλαδή από 1.046 ευρώ περίπου το μήνα σε 1.258 περίπου το μήνα.
Ο κατώτατος μισθός, ήταν στα 650 ευρώ το 2019. Πήγαμε 780 ευρώ. Είχαμε, δηλαδή, αύξηση 20%. Ήμασταν στη 18η θέση στις 22 χώρες της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό και ανεβήκαμε στην 12η! Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν την αγοραστική δύναμη.
- Υπήρξε αμφισβήτηση, όμως, και για τοακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα, δηλαδή τα χρήματα που κάθε νοικοκυριό έχει να διαθέσει προς κατανάλωση. Ας δούμε τα στοιχεία:
Με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 1ο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε αύξηση 11,3% στο ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2019 έχει σημειωθεί αύξηση 22,4%!
Δυο ακόμα στοιχεία:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα υπέστη μία δραματική μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ λόγω της δεκαετούς κρίσης. Και εδώ, όμως, λόγω του ότι έχουμε πλέον αρκετά ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, παρατηρείται μία σύγκλιση με την ΕΕ. Ενώ ήμασταν στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2020. Το 2022 ανεβήκαμε στο 68%. Και με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε θα ανέβουμε, φυσικά, ακόμα περισσότερο!
Για το ίδιο θέμα, για το διαθέσιμο εισόδημα, θέλω να σας αναφέρω και τα στοιχεία των ιδιωτικών καταθέσεων: Από 139,7 δις ευρώ το 2019, βρισκόμαστε σήμερα στα 189,5 δις ευρώ. Αύξηση 50 δις δηλαδή! Από τα οποία σχεδόν 30 δις προέρχονται από τα νοικοκυριά.
Κυρίες και Κύριοι,
O Προϋπολογισμός του 2024 «χτίζει» πάνω στα θετικά βήματα και επιτεύγματα των προηγουμένων τεσσάρων ετών, με στόχο μια ακόμα πιο δυναμική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.
Με βασικό μήνυμα πως και το 2024 θα προχωρήσουμε με την ίδια βασικά συνταγή. Συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις! Επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο το βηματισμό μας, και τις μεταρρυθμίσεις. Συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα με την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών,την εισαγωγή τολμηρών μεταρρυθμίσεων, και την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας στην πράξη.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, και υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης.
Όλα τα παραπάνω, εντός ενός πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας και συνέπειας. Μένοντας απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο για ακόμα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 σε σχέση με το 2023, ήτοι 2,1% αντί 1,1% φέτος.
Οι προβλέψεις, μάλιστα, αυτές έχουν αποδειχθεί σχεδόν στο σύνολό τους τα προηγούμενα χρόνια αρκετά συγκρατημένες. Διότι τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και η Οικονομία απέδωσαν πολύ θετικότερα σε σχέση με τις δικές μας οικονομικές προβλέψεις!
Κυρίες και Κύριοι,
Τόσο εγώ, όσο και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο, εκθέσαμε αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, και τις βασικότερες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
Δεν σημαίνουν όλα αυτά βέβαια πως η Ελληνική Οικονομία είναι μέσα σε μια προστατευτική γυάλα. Γι’ αυτό και παραμένουμε σε εγρήγορση.
Το 2024 η Ελληνική Οικονομία θα κληθεί να απαντήσει σε εφτά επιμέρους σημαντικές προκλήσεις, που συνιστούν ταυτόχρονα και τις εφτά κυριότερες προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρώτη Πρόκληση, η διατήρηση της ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Για αυτό, βασικές επιδιώξεις μας είναι: Η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής μας ικανότητας.
Και βέβαια, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Δεν μας αρκεί ότι αλλάξαμε κατηγορία παίρνοντας την επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Έχουμε τόσο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής όσο και τους ανθρώπους που χρειάζονται για να τα καταφέρουμε!
Δεύτερη Πρόκληση, η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό κενό, που πρέπει να καλυφθεί. Για αυτό επιδιώκουμε:
Πρώτον, τη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025. Και άρση άλλων εμποδίων για την υγιή επιχειρηματικότητα.
Δεύτερον, ένα ακόμη πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού – για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα παροχής δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα – με τελικό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την οικονομία.
Τρίτον, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων.
Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ήταν μία επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαστε αποφασισμένοι να την αξιοποιήσουμε!
Τρίτη Πρόκληση, η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030. Ώστε το εμπορικό ισοζύγιο να βελτιωθεί ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, με ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας.
Πώς θα το πετύχουμε;
Πρώτον, με έμφαση σε τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί: Αγροδιατροφικός τομέας, Φαρμακοβιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Δεύτερον, με κίνητρα για μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, και στήριξη των δράσεων καινοτομίας.
Τρίτον, με στήριξη των επιχειρήσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στους τομείς αυτούς.
Τέταρτη Πρόκληση, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ήδη υιοθετήθηκαν από τη Βουλή 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του παραβατικού φαινομένου.
Όπως ξεκαθαρίσαμε, και αυτό γίνεται σαφές ήδη σε αυτό τον προϋπολογισμό, οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – και αυτό φαίνεται στην πρωτοβουλία για τους ελεύθερους επαγγελματίες – κατευθύνονται πρωτίστως στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, και ιδιαίτερα στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Θέλω να σταθώ εδώ σε δυο επιμέρους στοιχεία.
- Το πρώτο: Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Θα γίνει όπως είπαμε στους πρώτους μήνες του χρόνου. Δεν το συζητάμε. Δεν το πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις. Ας λάβουν όλοι το μήνυμα. Η κυβέρνηση δεν βάζει νερό στο κρασί της στο συγκεκριμένο θέμα!
- Το δεύτερο σημείο: Το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Υπάρχουν πράγματι διαχρονικές καθυστερήσεις. Τώρα ψηφίστηκε η αυστηρότερη νομοθεσία που υπήρξε ποτέ. Θα την εφαρμόσουμε! Με ό,τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών. Και ακόμη περισσότερο βεβαίως για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. Καμία υποχώρηση! Κανένας συμβιβασμός!
Πέμπτη Πρόκληση, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας. Το 2024 θα προχωρήσουν μια σειρά από συμβάσεις παραχώρησης, μεταξύ των οποίων για περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια.
Βασική παρέμβαση θα είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο. Με κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του. Κανόνες επιβράβευσης για τους εργαζομένους τους. Κανόνες για μεγαλύτερες ταχύτητες. Και για προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.
Αλλά, παράλληλα, και η δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για στήριξη επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Το Υπερταμείο αλλάζει και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας!
Έκτη Πρόκληση, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη και την πίεση λόγω πληθωρισμού. Αυξάνουμε τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφέρουμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα. Αυξάνουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξάνουμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Ενώ δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση!
Έβδομη πρόκληση: Δεν θέλω, όμως, να λησμονεί κανένας ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι και ένας προϋπολογισμός κοινωνικής συνοχής!
Έχουμε αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 481 εκατομμύρια ευρώ, και αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας κατά 255 εκατομμύρια ευρώ.
Ενώ, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες:
- για την Παιδεία κατά 15,7%,
- για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 16,4%,
- για τη ΔΥΠΑ κατά 40%,
- για την υγεία κατά 46,5%,
- για τα νοσοκομεία 97,9%.
Και έτσι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε!
Κυρίες και Κύριοι,
Σε μια πρωτοφανή περίοδο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις δυναμικής, ανθεκτικής και δίκαιης ανάπτυξης.
Δουλεύοντας συστηματικά και επίμονα. Κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, του οικονομικού ανορθολογισμού, της οπισθοδρόμησης.
Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές. Τόσο αυτές, όσο και η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε την πρόοδο των τελευταίων ετών να χαθεί.
Δεν θα χαλαρώσουμε ούτε στιγμή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για μια πιο δυναμική, εξωστρεφή και βιώσιμη οικονομία, σε μία Ελλάδα που προχωράει μπροστά.
Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον, η ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας. Και είμαστε εδώ, όλοι μας, σύσσωμη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να κάνουμε την υποχρέωση και την υπόσχεσή πράξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας