Γάζα: Εντείνονται οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός
Πηγή Φωτογραφίας: Europe1.fr
Ορισμένοι από τους πλέουν στενούς συμμάχους του Ισραήλ στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση πυρός στον εν εξελίξει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Στις τοποθετήσεις τους επιλέγουν να υπογραμμίσουν τις καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα καθώς, επίσης, και την ολοένα αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η χρονική συγκυρία συμπίπτει με μια νέα επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Ισραήλ σήμερα. Ο υπουργός αναμένεται να πιέσει την ισραηλινή ηγεσία να τερματίσει τον πόλεμο και να επιλέξει μια διαφορετική στρατηγική για την αντιμετώπιση της Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν επίσης τρομοκρατική οργάνωση.
Η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και της Ουάσιγκτον είναι ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν ζωτικής σημασίας στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ, παρόλο που και οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τις απαγορευτικά υψηλές απώλειες μεταξύ των αμάχων και τον μαζικό εκτοπισμό σχεδόν του 90% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, συνέγραψε ένα άρθρο με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, στο οποίο αναφέρεται ότι “η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τον κατάλληλο διαχωρισμό μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων και να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα στοχεύουν (μόνο) στην ηγεσία της Χαμάς και τις ένοπλες δυνάμεις της. Θα πρέπει να κάνει περισσότερα”, πρόσθεσε.
Όπως επισημαίνουν, «το Ισραήλ δεν θα κερδίσει τον πόλεμο εάν με τις επιχειρήσεις του καταστρέφει την προοπτική της ειρηνικής συνύπαρξης με τον Παλαιστινιακό λαό» και προσθέτουν πως «η εκεχειρία θα πρέπει να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό» και να είναι «βιώσιμη».
Την ίδια στιγμή, από το Τελ Αβίβ, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολοννά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κόεν, ζήτησε άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει “την απελευθέρωση των ομήρων, την πρόσβαση και την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας” και “την έναρξη μιας πολιτικής λύσης”.
Εκτός από τις πιέσεις εκτός του Ισραήλ, η ισραηλινή ηγεσία αντιμετωπίζει πιέσεις και στο εσωτερικό της χώρας. Η ομολογία του ισραηλινού στρατού ότι σκότωσε λανθασμένα τρεις ομήρους “αναγνωρίζοντάς τους λανθασμένα ως απειλή” αναζωπύρωσε την πίεση και στο εσωτερικό. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι “μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης θα επιτρέψει την απελευθέρωση όλων των ομήρων”.
Μέχρι σήμερα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και έχουν οδηγήσει τον άμαχο πληθυσμό στο νότο, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 18.700.
Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει δραματική. Χθες, το Ισραήλ άνοιξε τα σύνορα Κερέμ Σαλεμ, αλλά ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τους κινδύνους. Οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα οδηγούνται στα όρια της εξαθλίωσης, καθώς η πείνα και η απόγνωση απειλούν την ασφάλειά τους. Και η διεθνής κοινότητα επιθυμεί διακαώς τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας