Η συμφωνία Lamda – Δημοσίου που φέρνει 14.000 νέους πελάτες στην ΕΥΔΑΠ
Η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό δημιουργεί ένα ντόμινο προκλήσεων για τα δίκτυα της Αττικής. Ο υδροδοτικός χάρτης του παραλιακού μετώπου θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επένδυσης, που περιλαμβάνει ουρανοξύστες, κατοικίες, γραφεία, εμπορικά κέντρα. Μία νέα πόλη ξεφυτρώνει στα νότια προάστια και 14.000 νέοι πελάτες θα προστεθούν στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
Υποχρέωση του Δημοσίου, βάσει της συμφωνίας παραχώρησης του ακινήτου, είναι να φέρει το νερό στην «πόρτα» του Ελληνικού. Από εκεί και πέρα, βάσει και των μνημονίων κατανόησης που έχουν ήδη υπογραφεί με τη Lamda Development, ο επενδυτής αναλαμβάνει με δική του δαπάνη να δημιουργήσει τα δίκτυα εντός του ακινήτου του παλαιού αεροδρομίου και να τα παραδώσει στην ΕΥΔΑΠ με την ολοκλήρωσή τους.
Επί της ουσίας, η Lamda γίνεται ένας μεγάλος πελάτης για την ΕΥΔΑΠ, που θα διευρύνει την πελατειακή της βάση, αναλαμβάνοντας συγχρόνως να διασφαλίσει την αδιάλειπτη τροφοδότηση των νοτίων προαστίων, καθώς μια ολόκληρη νέα πόλη χτίζεται στην αθηναϊκή ριβιέρα.
Αδαπάνως οι υποδομές εντός ακινήτου στην ΕΥΔΑΠ
Όπως περιέγραψαν οι επιτελείς της ΕΥΔΑΠ, σε πρόσφατη δημοσιογραφική ενημέρωση για την πορεία των επενδύσεων, που υπολογίζονται σε 1,85 δισ. μέσα στη δεκαετία, η εταιρεία θα φτάσει το δίκτυό της στην είσοδο του Ελληνικού επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Το νερό θα ξεκινά από το διυλιστήριο του Γαλατσίου, ώστε να διασφαλιστεί και η εναλλακτική υδροδότηση του ακινήτου και των όμορων περιοχών, που σήμερα τροφοδοτούνται από το διυλιστήριο Αχαρνών. Με λίγα λόγια μπαίνουν δυο διυλιστήρια στο παιχνίδι για να υπάρχει πάντα backup.
Για την ΕΥΔΑΠ, που έχει εντάξει στο στρατηγικό της πλάνο τη γεωγραφική της διεύρυνση, παραλαμβάνοντας πρόσφατα τα δίκτυα Μεγάρων και Κορωπίου, η διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη. Για να ενταχθεί, για παράδειγμα, η Αίγινα στο δίκτυο της εταιρείας, λαμβάνει νερό από τη Δυτική Αττική μέσω του αγωγού της Σαλαμίνας, ένα έργο 23 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.
Δεδομένου ότι αυτές οι διευρύνσεις αλλάζουν τη ροή του νερού, για να στηριχθεί η παροχετευτική ικανότητα της Δυτικής Αττικής σχεδιάζεται ένας νέος αγωγός με διατομή ενός μέτρου, που θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα. Σε αντιστοιχία, λοιπόν, η ΕΥΔΑΠ μελετά πώς θα ενισχύσει την τροφοδοσία του παραλιακού μετώπου, που δεν είναι δυνατόν να αρκεστεί στον υφιστάμενο τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης.
Με τη σειρά της η Lamda, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ βάσει του MoU, κατασκευάζει ένα πλέγμα αγωγών εντός του Ελληνικού. Οι υποδομές που θα κατασκευαστούν στο σύνολό τους, δηλαδή δεξαμενές, αντλιοστάσια, δίκτυα και παροχές ύδρευσης, θα δοθούν αδαπάνως στην ΕΥΔΑΠ. Όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής Ύδρευσης, κ. Γιώργος Καραγιάννης, οι παροχές που σχεδιάζονται στα πέντε χρόνια από τη λειτουργία του Ελληνικού, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη οικιστική φάση της παρέμβασης, ανέρχονται σε περίπου 14.000 υδρόμετρα, όσα παρέλαβε η εταιρεία πρόσφατα στα Μέγαρα.
Βιολογικός για την άρδευση του Πάρκου
Ένα αντίστοιχο πλάνο εφαρμόζεται και για το δίκτυο αποχέτευσης του Ελληνικού. Η ΕΥΔΑΠ, βάσει των προδιαγραφών που καθορίζει, θα φτάσει στην είσοδο του ακινήτου κι εν συνεχεία θα παραλάβει το εσωτερικό δίκτυο στην αρμοδιότητά της από τη Lamda, η οποία και θα το κατασκευάσει.
Πλέον αυτού, όμως, ο επενδυτής έχει αναλάβει και την υποχρέωση να κατασκευάσει έναν βιολογικό καθαρισμό κάτω από το Μητροπολιτικό Πάρκο. Έτσι, όλες οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, ιδίως δε το Πάρκο, έκτασης 2.000 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά πάρκα παγκοσμίως, να αρδεύονται από το νερό του βιολογικού. Έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Lamda σχετικό MoU, το οποίο προβλέπει μάλιστα τη διπλάσια ικανότητα από την αρχικώς προβλεπόμενη. Και αυτή η υποδομή θα παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ, η οποί θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση.
Η Lamda αντί να λειτουργήσει το κέντρο επεξεργασίας λημμάτων και να γίνει ουσιαστικά ανταγωνιστής της ΕΥΔΑΠ, θα είναι πελάτης της τόσο για το επαναχρησιμοποιούμενο νερό, όσο και για τα λήμματα που θα παίρνει από τον παραλιακό αγωγό για να παράγει επαναχρησιμοποιούμενο νερό. Η δυναμικότητα του αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ φτάνει στα 7.000 κυβικά και μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες.
Όπως περιέγραψε ο γενικός διευθυντής αποχέτευσης, κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης, προκειμένου η ΕΥΔΑΠ να μπορεί να δραστηριοποιείται και εκτός Ελληνικού, έχουν ήδη μελετηθεί 4 μονάδες στην παραλία, για τις οποίες εκκρεμούν οι περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίες θα διυλίζουν καθημερινά λήμματα επιπλέον 800 κυβικών, που θα διοχετευθούν στις μαρίνες ή στις παραλιακές κατοικίες. Αυτές θα συμβάλλουν και στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους που συνεπάγονται τα πολύ μεγάλα δίκτυα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας