Podcasts | Pagenews Politics #6

Γεωργίου: Η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο

Αποτυπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο

18.12.2023 | 18:36

Listen On:

Γεωργίου: Η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο

Αποτυπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο

Σε θέματα που αφορούν την ΟΝΝΕΔ, αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας κ. Ορφέας Γεωργίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Πιο ειδικά, ερωτηθείς ως προς την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Γεωργίου απάντησε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει θετικά το διάλογο με τον εξ Ανατολών γείτονα, χωρίς, βεβαίως, να αφίσταται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Πώς είδατε το χρονικό σημείο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, όλα όσα ειπώθηκαν και αν πιστεύετε ότι αυτή πραγματικά είναι μια ευκαιρία να λύσουμε τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντοτε ήταν να μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτό αποτυπώθηκε στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αποτυπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο, αλλά, παράλληλα, υπερασπίζεται και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπερασπίζεται όλες τις συνθήκες που έχει υπογράψει στο παρελθόν. Τρανό παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ο Ερντογάν αναφέρθηκε περί «τουρκικής μειονότητας» και απάντησε ρητά ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης ο όρος που αναφέρεται στη μουσουλμανική μειονότητα και αυτός είναι ο σωστός όρος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι η Τουρκία αποτελεί μια γειτονική χώρα με την οποία οφείλουμε να έχουμε σχέσεις και οποιεσδήποτε διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις να μην οδηγούν σε κρίσεις. Αυτό επιχειρεί σε πολύ υψηλό διπλωματικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 4,5 – 5 χρόνια. Νομίζω πως την ίδια πρόθεση είδαμε να έχει και η πλευρά της Τουρκίας.

Επομένως, ήταν μια καλή συνάντηση. Είναι μια θετική συνάντηση στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας που προσπαθούμε να χτίσουμε και στο πλαίσιο μιας εμπιστοσύνης που θα πρέπει να χτιστεί με τη γείτονα Τουρκία. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της συνάντησης. Και από εκεί και πέρα, και την άνοιξη όπως είπε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα γίνει εκ νέου συνάντηση στην Άγκυρα. Είναι μια ζωντανή διαδικασία. Βέβαια, δεν μπορούν να επιλυθούν όλα τα θέματα, ούτε είχαμε κάποια τέτοια πρόβλεψη για τη συνάντηση. Χρειάζονται συναντήσεις, χρειάζεται ανοιχτός διάλογος, χρειάζεται να είμαστε στιβαροί όπως είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός και απαντά σε οποιοδήποτε αφήγημα φεύγει από την κεντρική κατεύθυνση που έχουμε τόσα χρόνια σαν χώρα και νομίζω πως έχει πολύ ενδιαφέρον. Για άλλη μια φορά, η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θέτει αδιαπραγμάτευτους όρους και αναβαθμίζει πάρα πολύ την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε κάθε συνάντηση που έχει, είτε αφορά τη γείτονα Τουρκία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη συνάντηση.