Podcasts | Pagenews Politics #6

Γεωργίου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μιλάει με πράξεις

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντοτε ήταν να μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου

18.12.2023 | 17:53

Listen On:

Γεωργίου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μιλάει με πράξεις

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντοτε ήταν να μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου

Σε θέματα που αφορούν την ΟΝΝΕΔ, αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας κ. Ορφέας Γεωργίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Πιο ειδικά, ερωτηθείς ως προς την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Γεωργίου απάντησε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει θετικά το διάλογο με τον εξ Ανατολών γείτονα, χωρίς, βεβαίως, να αφίσταται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ υποστηρίζει πως πρόκειται για μια τομή, η οποία είναι, ταυτοχρόνως, βαθιά δημοκρατική και κοινωνική.

Εν συνεχεία, μιλώντας για την κρίση και τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης, ο κύριος Γεωργίου επισημαίνει πως υπάρχει ένα έλλειμμα σοβαρού και αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου.

Τέλος, αναφερόμενος στη σχέση του με την πολιτική συνολικά, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τονίζει πως η πολιτική δεν είναι, γι’ αυτόν, αυτοσκοπός, αλλά προσφορά και ότι προτιμά να εξελίσσεται πολιτικά βήμα – βήμα.

Στις παραγράφους που ακολουθούν, παρατίθεται το σύνολο της συνέντευξης του κ. Ορφέα Γεωργίου στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Πώς είδατε το χρονικό σημείο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, όλα όσα ειπώθηκαν και αν πιστεύετε ότι αυτή πραγματικά είναι μια ευκαιρία να λύσουμε τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντοτε ήταν να μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτό αποτυπώθηκε στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αποτυπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο, αλλά, παράλληλα, υπερασπίζεται και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπερασπίζεται όλες τις συνθήκες που έχει υπογράψει στο παρελθόν. Τρανό παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ο Ερντογάν αναφέρθηκε περί «τουρκικής μειονότητας» και απάντησε ρητά ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης ο όρος που αναφέρεται στη μουσουλμανική μειονότητα και αυτός είναι ο σωστός όρος. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι η Τουρκία αποτελεί μια γειτονική χώρα με την οποία οφείλουμε να έχουμε σχέσεις και οποιεσδήποτε διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις να μην οδηγούν σε κρίσεις. Αυτό επιχειρεί σε πολύ υψηλό διπλωματικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 4,5 – 5 χρόνια. Νομίζω πως την ίδια πρόθεση είδαμε να έχει και η πλευρά της Τουρκίας. Επομένως, ήταν μια καλή συνάντηση. Είναι μια θετική συνάντηση στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας που προσπαθούμε να χτίσουμε και στο πλαίσιο μιας εμπιστοσύνης που θα πρέπει να χτιστεί με τη γείτονα Τουρκία. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της συνάντησης. Και από εκεί και πέρα, και την άνοιξη όπως είπε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα γίνει εκ νέου συνάντηση στην Άγκυρα. Είναι μια ζωντανή διαδικασία. Βέβαια, δεν μπορούν να επιλυθούν όλα τα θέματα, ούτε είχαμε κάποια τέτοια πρόβλεψη για τη συνάντηση. Χρειάζονται συναντήσεις, χρειάζεται ανοιχτός διάλογος, χρειάζεται να είμαστε στιβαροί όπως είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός και απαντά σε οποιοδήποτε αφήγημα φεύγει από την κεντρική κατεύθυνση που έχουμε τόσα χρόνια σαν χώρα και νομίζω πως έχει πολύ ενδιαφέρον. Για άλλη μια φορά, η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θέτει αδιαπραγμάτευτους όρους και αναβαθμίζει πάρα πολύ την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε κάθε συνάντηση που έχει, είτε αφορά τη γείτονα Τουρκία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη συνάντηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές και μόνο οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Γιατί δεν το υιοθετούμε και στις Εθνικές εκλογές;

Το νομοσχέδιο που θα έρθει έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές και τυχόν δημοψηφίσματα. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα και μιλάμε για μια τομή που είναι βαθιά δημοκρατική, αλλά είναι κοινωνική, διότι οι άνθρωποι που έχουν φύγει για σεζόν και οι απόδημοι θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρόκειται για μια προσπάθεια, η οποία αποτυπώνεται σε τρία βήματα.

Το 2019, όταν εξελέγη η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, αυτό το πράγμα το διευκόλυνε η ψήφος των αποδήμων. Δεύτερο βήμα ήταν η άρση πολλών εμποδίων για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι απόδημοι. Πλέον, με πολύ εύκολο τρόπο, με την επιστολική ψήφο, θα μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Και είναι και δημοκρατικό από την άποψη ότι ευνοείται η συμμετοχή. Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που έχουμε εκλογές και το βλέπουμε και στη δική μας τη γενιά – η απαξίωση και η αποχή. Αυτό έρχεται να το μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο. Από εκεί και πέρα είναι και κοινωνικό, γιατί άνθρωποι που είναι στη σεζόν, άνθρωποι που είναι υπερήλικες, άτομα με σοβαρές ασθένειες, άτομα με αναπηρίες, φοιτητές και μαθητές θα μπορέσουν να ασκήσουν μέσω της επιστολικής ψήφου το εκλογικό τους δικαίωμα. Ήδη έχει παρουσιαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται, θα αποτυπωθεί και πιο αναλυτικά στο νομοσχέδιο και νομίζω πως είναι μια τομή για τη δημοκρατία μας, αλλά και για το εκλογικό μας σύστημα.

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι το σχέδιο αφορούσε στην κατάτμηση της χώρας σε 7 ή 8 εκλογικές περιφέρειες και ξεχωριστά ψηφοδέλτια για την καθεμιά κάτι το οποίο τελικά δεν προχώρησε. Κάνατε ίσως αυτοκριτική μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είδατε ότι είναι κάτι το οποίο δεν θα τραβήξει;

Η απόφαση πάρθηκε από τον πρωθυπουργό να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως και στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή με ψήφο σε όλη την επικράτεια, με σταυρό (κάτι το οποίο είχε ειπωθεί από τη ΔΕΘ), με 42 άτομα στο ψηφοδέλτιο κάθε κόμματος και νομίζω πως η επιστολική ψήφος θα ενισχύσει και όλη αυτή τη διαδικασία και θα έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση η ευρωομάδα που θα στείλει η Ελλάδα στο εξωτερικό.

Πως βλέπετε την πολυδιάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου κόμματος; Αρκετοί αναφέρουν ότι όλο αυτό έχει οδηγήσει σε έπαρση και αλαζονεία τη ΝΔ.

Δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος, ενός άλλου μικρού κόμματος που δημιουργήθηκε. Φυσικά, όμως, μας απασχολεί στη ΝΔ αυτό που είπατε, το να υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την αξιωματική αντιπολίτευση, βαραίνει ακόμη περισσότερο ο ρόλος που πρέπει να έχει στα αντιπολιτευτικά έδρανα της Βουλής.

Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό που επιζητούμε εμείς, γιατί κάνει καλό και στη δημοκρατία μας και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στο νομοθετικό έργο το οποίο παράγεται, είναι να υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα προτείνει λύσεις, δε θα λειτουργεί με ένα αρνητισμό όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή όταν θα πρόκειται για κάτι καλό και θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών θα το υπερψηφίζει, όταν διαφωνεί θα φέρνει κάποια άλλη πρόταση. Αυτό δεν το έχουμε δει από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση του Στέφανου Κασσελάκη. Είδαμε και τις εξελίξεις με τη διάσπαση, είδαμε και τις εξελίξεις στη νεολαία. Ας λύσουν τις διαφωνίες τους, καλά ξεμπερδέματα και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!

Ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει το Tik Tok ως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επικοινωνίας με τους νέους, για το οποίο όμως έχει εισπράξει πολύ έντονα και την κριτική από τον κ. Κασσελάκη. Τελικά είναι ένα μέσο για να πείσει κάποιος τους νέους;

Δεν θα αναφερθώ σε αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης – ας τον κρίνει ο κόσμος. Εγώ θα αναφερθώ στο τι εισπράττω από την κοινωνία. Ο Κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το TikTok πάρα πολύ στοχευμένα. Μπορεί να υπάρχει και ένας αστεισμός σε όλο αυτό, έτσι είναι το TikTok. Πάντοτε μέσα από τα βίντεό του προωθεί πράγματα που κάνει η κυβέρνηση. Και σε αυτό το βίντεο με το καπελάκι ανακοίνωσε κάτι πολύ σημαντικό, υπενθύμισε το youth pass. Είναι ένας νέος τρόπος και μέσα από αυτό οι νέοι άνθρωποι μαθαίνουν πράγματα σημαντικά για την καθημερινότητά τους όπως είναι το youth pass. Ένας νέος άνθρωπος μπορεί να μην το ήξερε, αλλά το έμαθε μέσω του youth pass. Είναι ένας νέος τρόπος, τον εφαρμόζουμε πολύ και εμείς στην ΟΝΝΕΔ. Το κάνουμε προεκλογικά, το κάνουμε και τώρα μέσα από νέα πράγματα που επικοινωνούμε μέσα από το TikTok. Είναι ένας νέος τρόπος και δεν μπορούμε να είμαστε απόντες από αυτόν, είτε εμείς σαν νεολαία, ούτε το κόμμα μας, ούτε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ζήτημα της στέγης είναι ένα βασικό θέμα για τους νέους. Θα ακολουθήσετε ενδεχομένως και μια άλλη πολιτική ή θα μείνουμε στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα;

Θα σας απαντήσω και με έναν τρόπο βιωματικό. Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στη Μυτιλήνη. Κάναμε μια εκδήλωση με την ΟΝΝΕΔ για το θέμα του δημογραφικού, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, όπως είναι τα ακριτικά νησιά μας και οι ακριτικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μίλησα με πάρα πολλούς ανθρώπους, νέους, της ηλικίας μας, που προχώρησαν, έκαναν οικογένεια και απέκτησαν σπίτι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Είναι ένα πρόγραμμα που έχει αγκαλιαστεί από πάρα πολλούς νέους συμπολίτες μας. Έχει προχωρήσει στην πράξη Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να μιλάει με τις πράξεις. Είδα νέους ανθρώπους, παντρεμένους, με τα παιδάκια τους, που απέκτησαν σπίτι με χαμηλότοκο δάνειο, μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να βλέπεις ότι πολιτικές που θέλεις να εφαρμόσεις γίνονται πράξη και έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία των νέων ανθρώπων. Και με το δημογραφικό, το οποίο είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από μία μεταρρύθμιση, χρειάζονται πολλές μεταρρυθμίσεις από διαφορετικά υπουργεία και με διαφορετικά νομοσχέδια, με πιο πρόσφατο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δίνει επέκταση του επιδόματος σε ελεύθερες αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες. Όλες αυτές οι πολιτικές, οι οποίες στοχεύουν στο να συρρικνωθεί το πρόβλημα του δημογραφικού, στοχεύουν στο να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να κάνουν οικογένεια και να έχουν όλα τα εφόδια από την πολιτεία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις ανάγκες που έχει αυτή η επιλογή τους.

Είστε ευχαριστημένος από την πορεία της ΟΝΝΕΔ και ποιος είναι ο προσωπικός στόχος σας;

Ξεκίνησα την ενεργό πολιτική μου ενασχόληση το 2011 – 2012 από τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ στην Κομοτηνή παράλληλα προς τις σπουδές μου και, όταν κατέβηκα στην Αθήνα, παράλληλα προς την άσκησή μου στη δικηγορία, συνέχισα να ασχολούμαι με την πολιτική. Για μένα η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ που είμαι χρήσιμος και στον πολιτικό μου οργανισμό, από τη θέση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, αλλά και από όποια άλλη θέση μού ζητηθεί να το κάνω. Θέλω να είμαι χρήσιμος στον πολιτικό μας οργανισμό, στην κοινότητα των νέων ανθρώπων και στον πρόεδρο και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει κάποιος προσωπικός στόχος, που να θέλω να επιτύχω. Σίγουρα, θα μου άρεσε, κάποια στιγμή, να έρθω πιο κοντά με την κοινωνία, να δοκιμαστώ κι εγώ κάπου, αλλά αυτό όταν έρθει η ώρα του. Έχω μάθει – και αυτό είναι και μια προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού – πρώτα  να κοιτάμε τη δουλειά μας – και εμένα η δουλειά μου είναι η δικηγορία – και παράλληλα όλα τα άλλα θα έρθουν. Και όλα βήμα – βήμα. Να είμαστε χρήσιμοι και να παράγουμε πολιτική. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Καταθέσαμε πρόταση δικηγόρων και όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κτηματολόγια με ένα πλήρες πλαίσιο προτάσεων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπήκαμε στη διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου με τέσσερις προτάσεις. Οι δύο από αυτές αποτυπώθηκαν και στο τελικό κείμενο και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Ήταν πολύ γόνιμη η συνάντηση με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη. Καθημερινά κάνουμε προτάσεις. Για τον αναπτυξιακό νόμο ετοιμάζεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ηλικίες 18 – 29 που θέλουν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο. Έχουμε κάνει και πιο κοινωνικές προτάσεις, αφορούν το κοινωνικό πεδίο, και στην κυρία Ζαχαράκη, στο παρελθόν στην κυρία Συρεγγέλα. Γενικότερα, ο στόχος είναι να «βομβαρδίζουμε» τα υπουργεία με προτάσεις που προέρχονται από την κοινωνία των νέων συμπολιτών μας.