Policy Briefs

Πιστόριους: Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Πιστόριους: Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας

Πηγή Φωτογραφίας: Nytimes.com

Η πρόβλεψη του Γερμανού υπουργού Άμυνας.

Η Ευρώπη «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κινδύνους» από τη Ρωσία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναπτύξουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες για να είναι έτοιμες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag. 

«Οι απειλές [του Βλαντιμίρ Πούτιν] για τα κράτη της Βαλτικής, τη Γεωργία και τη Μολδαβία πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Αυτές δεν είναι απλές απειλές στον άνεμο. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κινδύνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας», είπε ο Πιστόριους.

Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές χώρες να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο, ειδικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μειώσουν την παρουσία τους στην ήπειρο, πρόσθεσε.

«Θα χρειαστεί χρόνος για την αμυντική βιομηχανία να αυξήσει τις δυνατότητές της. Έχουμε τώρα πέντε έως οκτώ χρόνια για να καλύψουμε τη διαφορά, τόσο από πλευράς ενόπλων δυνάμεων, βιομηχανίας και κοινωνίας», επέμεινε ο υπουργός Άμυνας.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των προβληματικών ενόπλων δυνάμεών της, βασιζόμενη επίσης σε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση μετά την επίθεση.

Ο κ. Πιστόριους διορίστηκε υπουργός Άμυνας στις αρχές του έτους, αντικαθιστώντας την Κριστίν Λάμπρεχτ.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Πιστόριους παρουσίασε νέες κατευθυντήριες γραμμές άμυνας, θέτοντας έναν στόχο για την Bundeswehr και στη Γερμανία να αναλάβει στρατιωτικό ηγετικό ρόλο ως ο «μεγαλύτερος και πολυπληθέστερη οικονομία”.

Η ρητορική του προκάλεσε κάποιες διαμάχες στη Γερμανία, δεδομένης της ειρηνιστικής κουλτούρας της χώρας, που διαμορφώθηκε από την εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέντευξη, ο κ. Πιστόριους επανέλαβε την έκκληση των κατευθυντήριων γραμμών για αυξημένη συνεργασία στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2023 περιγράφουν τον αμυντικό ρόλο της ΕΕ ως πρωτίστως «συμπληρωματικό» στις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ. ΝΑΤΟ«μέσω οικονομικών, ανθρωπιστικών και χρηματοδοτικών μέτρων». Αντίθετα, ο Πιστόριους είπε ότι ήταν δυνατό να ενισχυθεί ο συντονισμός μέσω του Τριγώνου της Βαϊμάρης, ενός άτυπου φόρουμ μεταξύ Γερμανίας, Πολωνίας και Γαλλίας.

«Μας ενδιαφέρει πολύ [να προσθέσουμε ένα στρατιωτικό στοιχείο στο τρίγωνο της Βαϊμάρης]», είπε ο κ. Πιστόριους, προσθέτοντας ότι είχε προσκαλέσει τον νέο Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στο Βερολίνο και ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Πολωνία το συντομότερο δυνατό το νέο έτος.

Η υπόσχεση της κυβέρνησης να αναβιώσει το φόρουμ και να ενθαρρύνει στενότερους δεσμούς με την Πολωνία δεν εισακούστηκε σε μεγάλο βαθμό υπό την κυβέρνηση του προκατόχου του Τουσκ, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments