Αυτή την εβδομάδα, πρόκειται να τεθεί υπόψη των βουλευτών το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και την τροπολογία για την τριετή παραμονή μεταναστών.
Η πρόσφατη δημόσια δήλωση αποκήρυξης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για το καθεστώς παραμονής μεταναστών στη χώρα μας από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ήρθε σε συνέχεια των ενστάσεων που ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε εκφράσει για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, με πολλούς να ερμηνεύεται ως επιλογή κλιμάκωσης της κριτικής του.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή, μετά και την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά και την ανταλλαγή ανακοινώσεων και διαρροών με το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με τον πρώην πρωθυπουργό να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο καταψήφισης. Με δεδομένη τη στάση της αντιπολίτευσης να ζητήσει την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα τον ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει σοβαρά να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και με τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη να πιστεύει δικαιολογημένα και θεμελιωμένα πως η εν λόγω τροπολογία θα υιοθετηθεί από τους βουλευτές.
Βουλευτές και στελέχη της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού επέμεναν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι «ο Αντώνης Σαμαράς αυτές τις απόψεις υποστήριζε πάντα και αυτές υπερασπίζεται και τώρα» και προσέθεταν ότι η ένταση των λεγομένων του διαφέρει, ανάλογα με την περίσταση.
Στην πραγματικότητα, η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο σχετικά με το πόσα μέλη μπορεί να έχει η λεγόμενη δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, αφενός, και αφετέρου, αν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τη διαφορά, αφού προηγουμένως ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πάντως, η βούληση του πρώην πρωθυπουργού είναι να παρεμβαίνει σε θέματα που θεωρεί σημαντικά και που αγγίζουν το ακροδεξιό ακροατήριο.
Επί της ουσίας της επίμαχης τροπολογίας, οι του κυβερνώντος κόμματος επιχειρηματολογούν πειστικά πως η ρύθμιση θέτει πιο αυστηρές προϋποθέσεις από εκείνες που ίσχυαν ακόμη και επί κυβέρνησης Σαμαρά, αφού απαιτείται προσφορά εργασίας, με πρόβλεψη ανάκλησης της άδειας παραμονής εάν κάποιος έχει μεγάλα διαστήματα που δεν εργάζεται.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού, τέλος, ήταν κατηγορηματικοί ότι η τροπολογία δεν πρόκειται να αποσυρθεί, εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους ότι θα περάσει και με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.