Πολιτική

Κυβέρνηση: Το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμιστικών εξαγγελιών

Μη κρατικά ΑΕΙ και αυξήσεις στους νοσοκομειακούς ιατρούς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε δύο άσους λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή. Ο ένας ήταν οικονομικός, ο άλλος καθαρά μεταρρυθμιστικός. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση 20% στο επίδομα εφημερίας για όλους τους γιατρούς από τις αρχές του 2024. Παράλληλα, θα γίνει ψηφοφορία για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Το τελευταίο, ειδικότερα, θα υποβληθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2023 την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε εθνική διαβούλευση αμέσως μετά. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν στη χώρα μας αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου στα τέλη Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την ανακοίνωση αυτή και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο Πρωθυπουργός έδειξε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αψηφώντας στην πράξη το όποιο πολιτικό κόστος της κυοφορούμενης μεταρρύθμισης.

Με βάση πληροφορίες που διακινούνται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια, θα ανοίγει τον δρόμο για πολλά κοινά προγράμματα με ξένα ΑΕΙ, θα εμπεριέχει πολλά ερευνητικά προγράμματα και θα αποτελεί γέφυρα για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κατά 20% αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στην αύξηση 10%, που έλαβαν το 2022, καθώς και στην αύξηση που θα λάβουν από τον Ιανουάριο λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.

Επιπλέον, από το 2024, θα τριπλασιαστούν τα κίνητρα για την προσέλκυση και διατήρηση γιατρών και οδοντιάτρων στις προβληματικές άγονες περιοχές του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπούν στοχευμένες αυξήσεις για την κάλυψη νοσοκομειακών θέσεων σε ορισμένες ειδικότητες, όπως η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος, καθώς και σε ορισμένες άλλες νησιωτικές και ορεινές περιοχές. 

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των οικονομικών και άλλων κινήτρων για την εξασφάλιση και προσέλκυση ιατρών ΕΣΥ και των περιοχών παροχής τους, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από μεταβλητές.

Στόχος, όπως λέγεται, είναι να καταστεί το πλαίσιο κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό, ώστε να μεγιστοποιηθεί η κάλυψη των συνολικών υγειονομικών αναγκών της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο