Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με αδήριτη πολιτική κυριαρχία, παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών, κυρίως σε θέματα ακρίβειας, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, και ολοκλήρωσε το βράδυ της Κυριακής τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού.
Ο πρωθυπουργός προετοίμασε στοχευμένες επιθέσεις και διαχωριστικές γραμμές απέναντι στους αντιπάλους του, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια εικόνας κυβερνητικού “ρεαλισμού” απέναντι σε απρογραμμάτιστες και ατεκμηρίωτες προτάσεις, με τις οποίες χρέωσε στην αντιπολίτευση. Η παρέμβασή του ξεκίνησε και έκλεισε με τα ίδια λόγια. “Αν η έγκριση του προϋπολογισμού θεωρείται παραδοσιακά ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, νομίζω ότι στην περίπτωσή μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον” .είπε πριν κατέβει από το βήμα, συνδέοντας ήδη την εμπιστοσύνη με την εκλογική νίκη της ΝΔ με 41%.
Στην αφετηρία της νέας τετραετίας, προ μηνών, ο Μητσοτάκης είχε φέρει για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον όρο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» ο οποίος θα σφραγίζει, όπως έλεγε τότε, κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής. Οι δύο λέξεις ακούστηκαν και χθες μια φορά. Πολύ περισσότερες φορές όμως σκιαγραφήθηκε ο «κεντρικός στόχος» της τετραετίας: μια δυναμική σύγκλιση της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά στάνταρντ σε όλα τα πεδία.
Το γαλάζιο αφήγημα τετραετίας αφορά συνεπώς τη μετάβαση από την προηγούμενη περίοδο της «μάχης με κρίσεις» στην εποχή της προσέγγισης με την Ευρώπη και της «προόδου» με «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» απέναντι σε διαχρονικές παθογένειες.
Με σύνεση και ρεαλισμό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη”. Επανέλαβε έτσι ότι η καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Η “σύγχρονη” υγεία και παιδεία, η “ισχυρή” εθνική άμυνα, το “ευέλικτο και ψηφιακό” κράτος και η “ταχύτερη” δικαιοσύνη αναδείχθηκαν σε πέντε τομείς.
Οι κυριότερες εξαγγελίες επιφυλάχθηκαν κυρίως για την παιδεία και την υγεία. Πρώτον, την Τετάρτη θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Δεύτερον, από την 1η Ιανουαρίου, η αμοιβή για τις εφημερίες του ΕΣΥ θα αυξηθεί κατά 20%. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού δείχνει μια στρατηγική δέσμευση προς τους “οπαδούς”, οι οποίοι είναι πάντα ανοιχτοί στις ενέργειες της κυβέρνησης.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι το κόμμα του θα διεκδικήσει για τον εαυτό του έναν ευρύ χώρο επιρροής έξω από τα παραδοσιακά όρια της Δεξιάς και της Αριστεράς, κυρίως λόγω των “προοδευτικών” του συμφερόντων. Στην ομιλία του, επίσης, δεν παρέβλεψε τις ειδικές παροχές, ιδιαίτερα για τους κοινωνικά ευάλωτους. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει επικριθεί για τις πολιτικές της που περιλαμβάνουν “pass”, “δώρα” και ακόμη και μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην “ισχυρή άμυνα και ασφάλεια” και στα μεταναστευτικά ζητήματα, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι “εκτός των συνόρων μας, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε ηγέτες στην Ευρώπη στην κλιματική κρίση και στην ψηφιακή τεχνολογία”.
Για τον Μητσοτάκη «πρώτος πυλώνας» της κοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής είναι «η μάχη με την ακρίβεια», με δεδομένο ότι πρόκειται για τον υπ’ αριθμό ένα πονοκέφαλο του Μαξίμου. Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να «ροκανίζει» το εισόδημα και παρέπεμψε στους ελέγχους και στα πρόστιμα.
Δεν διστάσαμε να επιβάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε όσους από εσάς μας κατηγορούν ότι “κλείνουμε τα μάτια στο μεγάλο κεφάλαιο”, στις μεγάλες εταιρείες, στις διεθνείς εταιρείες και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό έσπευσε να μιλήσει για τον δεύτερο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής – τη μόνιμη εισοδηματική στήριξη. ‘Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ‘αύξηση των μισθών’, ο τρίτος είναι η ”υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση’, όπως ανέφερε.