Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική μετωπικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ

Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε αντίπαλο δέος προς την ΝΔ.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε,  χθες στη Βουλή, να χαράξει διαχωριστικές γραμμές προς τον μεσαίο χώρο, επιχειρηματολογώντας για κρίσιμα σημεία που διαμόρφωναν την κεντροαριστερή ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ.

«Το δικό μας όραμα είναι μια χώρα κοινωνικά δίκαιη, με ανθεκτική οικονομία, ισχυρούς θεσμούς και καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε εμφατικά. «Ένα κράτος με λειτουργική δημόσια διοίκηση, που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη», επεσήμανε, αντιπαραθέτοντας το προγραμματικό βάρος που δίνει το ΠΑΣΟΚ στη δημόσια υγεία, την πρόληψη για την κλιματική κρίση και τον σεβασμό στους θεσμούς ως βασικές προτεραιότητες.

Για να υπογραμμίσει ακριβώς αυτές τις ιδεολογικές διαφορές, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε μια άλλη πηγή διαφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Πρόκειται για τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας συνολικά.

«Είστε η παράταξη που έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και τη διχόνοια. Εσείς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας για μια εποχή ακραίας αντιπαλότητας, τοξικότητας στον δημόσιο λόγο και στα social media. Μια εποχή καθολικής απόρριψης της διαφορετικής άποψης. Έχετε τεράστια ευθύνη, γιατί κάνατε σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία κοινής συνείδησης για το ποιες είναι οι χρόνιες παθογένειες, ποια είναι τα αίτιά τους, και με ποιες ρήξεις θα τις κάνουμε παρελθόν», σχολίασε, ακριβώς στο πλαίσιο της ευθείας σύγκρουσης με τη ΝΔ -σε ένα δίπολο όπως παλιά, ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς πυλώνες του μεταπολιτευτικού δικομματισμού, με διαφορετικά εντούτοις διακυβεύματα.

Στη δική του ομιλία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις ευθύνες για τη χρεοκοπία αναφέροντας ως ημερομηνία πτώχευσης το 2010, θυμίζοντας τα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου “λεφτά υπάρχουν”. Η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη, με πολλούς να προτρέπουν τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές και στελέχη και από την Ντόρα Μπακογιάννη (που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο) να αναφέρουν ποιος πραγματικά ευθύνεται για την κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης αναπτύσσει μια στρατηγική που καλεί να σταματήσει η σύγκριση με την περίοδο διακυβέρνησης από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να εστιάσει στην κατάσταση που καλλιεργήθηκε ή συνεχίστηκε κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενώ ο κ. Ανδρουλάκης συμπεριφέρεται ως βασικός πολιτικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη, στη δική του ομιλία ο πρωθυπουργός, αν και αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην κριτική που ασκεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά δήλωσε την συγκρουσιακή νοοτροπία που χαρακτηρίζει τα μεγάλα κόμματα, ενώ επιχείρησε μια κεντρώα ρητορική εξαγγέλλοντας αύξηση των εφημεριών του ΕΣΥ κατά 20% από το 2024 και μεταρρύθμιση των μη κρατικών πανεπιστημίων από τον Ιανουάριο, μεταρρύθμιση η οποία υποστηρίζεται από τμήμα ψηφοφόρων του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο