Γεωπολιτικά

Black Hwak: Σε αναμονή της απαντητικής επιστολής

Black Hwak: Σε αναμονή της απαντητικής επιστολής

Πηγή Φωτογραφίας: Breakingdefense.com

Η LoA πρόκειται να αποσταλεί μεθαύριο.

Μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση στην Ελλάδα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, η επιστολή βοήθειας (LoA) για την προμήθεια των ελικοπτέρων UH-60M – Black Hawk αναμένεται να αποσταλεί στην Αθήνα μέχρι την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση 35 ελικοπτέρων Black Hawk στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έγκριση, η πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσω του Προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS).

Το εγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει 35 ελικόπτερα, πρόσθετους κινητήρες, συστήματα αυτοπροστασίας, συστήματα διαμόρφωσης αποστολών επίθεσης, έρευνας και διάσωσης (SAR) και μάχης SAR. Παράλληλα, περιλαμβάνει επίσης ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης, υποστήριξης επίγειου εξοπλισμού και εργαλείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση περιλαμβάνει συνήθως όλα τα πιθανά συστήματα που θα μπορούσε να ζητήσει ο αγοραστής, αλλά πηγές επισημαίνουν ότι η Αθήνα είναι αυτή που θα λάβει τελικά την τελική απόφαση για το ποιο από όλα τα συστήματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση θα αγοραστεί.

Τα ελικόπτερα αποτελούν αναγκαιότητα για την Αεροπορία Στρατού και σκοπός τους είναι να αντικαταστήσουν το απαρχαιωμένο ελικόπτερο UH-1 Huey. Όπως επισημαίνουν οι πηγές, το πακέτο τιμολογείται για να καθοριστεί το 2022 και περιλαμβάνει μακροπρόθεσμη απόσβεση της επένδυσης.

Η Ελλάδα έχει επίσης “καθορίσει” τις προτεραιότητες παράδοσης (με την προϋπόθεση ότι πάντα θα υπάρχει τελική συμφωνία), οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2025 και να τελειώσουν το 2027, ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Το αίτημα της Αθήνας προς τις ΗΠΑ εστάλη τον Απρίλιο του 2023. Από την απόφαση για “επανεξέταση, ιεράρχηση και αξιολόγηση των αναγκών” δεν αποκλείεται όχι μόνο το θέμα των Black Hawk, αλλά το σύνολο των εξοπλισμών, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές στις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της, αλλά ότι όλα θα κριθούν με βάση την αξιολόγηση των αναγκών και τις αποφάσεις ιεράρχησης. Αυτό εξαρτάται από τα διαθέσιμα κεφάλαια. “Πάγος”.

Το θέμα των προτεραιοτήτων τέθηκε και διευκρινίστηκε σε κοινοβουλευτική ομιλία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια επί του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η κυβέρνηση “αντιλαμβάνεται την άμυνα ως όρο εθνικής επιβίωσης”. Από την άλλη πλευρά, επισήμανε ότι “τα σχέδιά μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα, πρέπει να βλέπουν δέκα χρόνια μπροστά, δεν πρέπει να διασφαλίζονται από την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν πρέπει να διασφαλίζονται από την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και, τελικά, δεν πρέπει να διασφαλίζονται από την ευημερία του ελληνικού λαού”.

Με άλλα λόγια, πρέπει να έχει μακροπρόθεσμα και ρεαλιστικά στοιχεία πολιτικής. Η νέα συμφωνία με την ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες είναι εν μέρει μια θετική εξέλιξη, αλλά επαναλαμβάνω: πρέπει να επανεκτιμήσουμε και να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στο εξοπλιστικό μας πρόγραμμα. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ο εξοπλισμός της χώρας μας με σύγχρονα μέσα κοστίζει ακριβά και ότι το κόστος το επωμίζονται οι συμπολίτες μας. Και είναι χρέος μου να φροντίσω ώστε από τους φόρους του ελληνικού λαού να μπορεί να δαπανηθεί έστω και ένα ευρώ μόνο όταν είναι απαραίτητο και μόνο όταν εντάσσεται σε μια εθνική στρατηγική. Και αυτή η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι προϊόν εθνικής συναίνεσης. Αυτό που σίγουρα συμβαίνει και με τα F-35 Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, “η υλοποίηση του μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θα συνεχιστεί κανονικά: οι φρεγάτες FDI, από τις οποίες είχα την τιμή να παραλάβω την “Κίμωνα” πριν από λίγες εβδομάδες. τα αεροσκάφη Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 και, φυσικά, μεσοπρόθεσμα, τα F-35″.

Το F-35 είναι το μόνο πρόγραμμα που είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει το πρόγραμμα F-35 και την προσδοκία της επίσημης έγκρισής του, η απάντηση (LoA) από τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη φτάσει, παρόλο που πηγές της Lockheed Martin ήλπιζαν ότι θα έφτανε πριν από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Δεδομένων αυτών των γεγονότων και της επικείμενης κρίσης στη στρατιωτική ηγεσία που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, η πρόοδος βρίσκεται σε αναμονή. Ακόμη και τα έργα που αφορούν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τα ελικόπτερα, χαρακτηρίζονται ως αναγκαιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments