Κορυφώνεται η συζήτηση για την εργασία αλλοδαπών
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Άδεια διαμονής σε όσους αλλοδαπούς έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και η οποία θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση, προβλέπει η τροπολογία Καιρίδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη, τροπολογία η οποία εισήχθη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προκάλεσε αντιδράσεις.
Πρόκειται για τροπολογία που ρυθμίζει την εργασία αλλοδαπών και με την οποία επιδιώκεται «να μπει τάξη στην αταξία» και να συνδεθεί η παραμονή στην Ελλάδα με την εργασία.
Η ρύθμιση αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στρέφεται «ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας».
Αντιρρήσεις Σαμαρά
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε στην εν λόγω τροπολογία και ζήτησε να αποσυρθεί, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Μετανάστευσης ότι η άδεια διαμονής αλλοδαπών εξαρτάται μόνον από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο, ενώ δεν δίνει δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης ούτε μόνιμης διαμονής, αλλά ούτε και ιθαγένειας.
Η Ελλάδα «με αυτήν την τροπολογία γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, που κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να επενεξετάσει το όλο ζήτημα.
Η τροπολογία «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία», επισημαίνει.
Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας
«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες και θα ισχύσει σε αυτή την ψήφιση. Αυτονοήτως θα υπάρξει, ναι» ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Άδωνις: Η ρύθμιση βάζει τέλος στο χάος
Η τροπολογία προσπαθεί να βάλει τέλος στο χάος σε μία ομάδα εργαζομένων που ζουν σε γκρίζο καθεστώς. Θα γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου, ενώ δεν θα αφορά άλλους, διαβεβαίωσε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον Αντώνη Σαμαρά. «Η διάταξη παραμένει μία από τις πιο αυστηρές ως προς τη μεταναστευτική πολιτική και καθιστά την Ελλάδα που μόνο πόλος έλξης των λαθρομεταναστών δεν είναι», είπε, καλώντας τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν.
«Δεν αντιδικώ με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής», τόνισε.
«Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διάταξη θα λύσει το πρόβλημα. Μια ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μόνιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες», επισήμανε, λέγοντας ότι κάνει επαφές γι’ αυτές, προκειμένου να φέρουν εργάτες. Παράλληλα, η τροπολογία δίνει άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς που βρίσκονται στη χώρα και δεν μπορούν να δουλέψουν.
«Οι ανησυχίες ότι η διάταξη αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας δεν είναι αληθινές», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι άδικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίζεται ως οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κατηγορείται ως ιθύνων νους των pushbacks από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης να είναι οπαδός των ανοιχτών συνόρων;» ρώτησε.
Υπέρ της τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει κάνοντας λόγο για ακροδεξιά ρητορική. «Καλούμε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει με την τροπολογία» δηλώνοντας ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση. Για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε αν υπάρχει πλειοψηφία αυτής της άποψης και δήλωσε ότι περιμένει μια απάντηση από τα κυβερνητικά έδρανα.
Την ίδια ώρα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε στο περιστύλιο της Βουλής ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την τροπολογία, παρότι δεν προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες και είναι τυφλό, οριζόντιο μέτρο, ωστόσο υπηρετεί τρέχουσες παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η ΝΔ να μην υποκύψει στις ακροδεξιές κραυγές».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα ότι η διέλευση είναι ελεύθερη στη χώρα. Να δοθεί λύση χωρίς φοβικότητα και με κανόνες όπως ζητούν οι παραγωγικές περιοχές, συμπλήρωσε. Ακόμη, ο Παύλος Χρηστίδης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, είπε μεταξύ άλλων «οι δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά για την τροπολογία την οποία έφερε η κυβέρνησή σας δείχνει ότι πήρατε ακροδεξιούς ανέμους και θερίζετε εσωκομματικές θύελλες. Καλά ξεμπερδέματα σας εύχομαι».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας