Επιβεβαιώνοντας την ξεκάθαρη στάση της για την προτεινόμενη τροπολογία για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα επιδιώξει να τηρήσει την κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι «ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία».
Στο παρασκήνιο, όσο και αν οι βουλευτές που αντιδρούν στην τροπολογία δηλώνουν πως «αιφνιδιάστηκαν» από το γεγονός ότι η τροπολογία ήρθε ξαφνικά, αιφνιδιασμένο ήταν και το Μαξίμου από την Παρασκευή το βράδυ μετά την –πρωτοφανούς έντασης– ανακοίνωση του κ. Σαμαρά που ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας. Η πρώτη αντίδραση, που ήρθε από τον Άδωνι Γεωργιάδη ήταν σαφής, αλλά παράλληλα ήταν και σχετικά χαμηλών τόνων, καθώς κινείτο και πάλι στη γνωστή λογική πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να εκφέρει την άποψή του.
Ο μεγαλύτερος αιφνιδιασμός ήρθε όμως το Σάββατο, όταν ο κ. Σαμαράς επανήλθε μέσω συνεργατών του «αδειάζοντας» ευθέως την κυβέρνηση για παλαιές δηλώσεις του κ. Μαρινάκη που έλεγε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής. Η απάντηση του Μαξίμου έδειξε σαφή κλιμάκωση, καθώς ήταν κοφτή και μόλις 30 λέξεων: «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή». Το αυστηρό ύφος αποκάλυπτε πλέον την ενόχληση του Μαξίμου, παρότι στόχος ήταν το θέμα να κλείσει και να μην υπάρξει συνέχεια.
Επί της ουσίας, η τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή μαζί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό ζήτημα που αφορά στη γκρίζα ζώνη του καθεστώτος διαβίωσης και εργασίας των παράτυπων μεταναστών που δεν διαμένουν πλέον σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών. Οι δεκάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες, που παραμένουν στη χώρα και δεν έχουν διαφύγει μέσω δευτερογενών ροών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, εγκλωβίζονται σε ένα γκρίζο καθεστώς ανομίας και μαύρης εργασίας, με πολλούς από αυτούς να οδηγούνται στην εγκληματικότητα. Παράλληλα υπάρχει ένα υπαρκτό και μείζον πρόβλημα έλλειψης εργατικών γης στην αγροτική οικονομία που υπολογίζεται σε περίπου 80.000 θέσεις εργασίας, όπως και στον κατασκευαστικό τομέα.
Τα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στην τροπολογία βασίζονται στο γεγονός ότι η χορήγηση αδειών εργασίας για διαμονή μόνο τριών ετών, αντί των επτά ετών που ισχύουν σήμερα, αποτελεί “παράγοντα έλξης” για τη νέα εισροή παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα. Το επιχείρημα αυτό διαψεύδεται από το γεγονός ότι ο κανονισμός δεν παρέχει στους μετανάστες οικογενειακή επανένωση ή μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, καίτοι είναι σαφές πως είναι πρακτικά αδύνατο για έναν μετανάστη που έχει εργαστεί νόμιμα επί τρία συναπτά έτη, έχει καταβάλει φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και δεν έχει διαπράξει έγκλημα να υπόκειται σε διοικητική απέλαση. Το αν η ρύθμιση αυτή θα καταστήσει την Ελλάδα “φάρο της παράνομης μετανάστευσης”, όπως υποστηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς, θα φανεί το επόμενο διάστημα με την εισροή μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Είναι θετικό ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με την Τουρκία σε πρώτη φάση για την αποτροπή της αναχώρησης από τα τουρκικά παράλια. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα κράτησης των αιτούντων άσυλο στα κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου και να αποτραπεί αυστηρά η μετακίνηση και μεταφορά τους στην ενδοχώρα.