Γαλλία: Το μεταναστευτικό νομοσχέδιο προκαλεί ρήξη στην πλειοψηφία Μακρόν
Πηγή Φωτογραφίας: Challenges.fr
Στους πολίτες θα απευθύνει την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, «όχι με τη μορφή ομιλίας αλλά μακράς συνέντευξης» στη γαλλική τηλεόραση, σχετικά για τον νέο μεταναστευτικό νόμο της κυβέρνησης, μετέδωσε το BFM TV, εν μέσω «απειλών» παραίτησης από αρκετούς υπουργούς οι οποίοι αντιτίθενται στη νέα νομοθεσία.
Η συνέντευξη, την επομένη μιας ταραχώδους ημέρας στο Κοινοβούλιο αλλά και εντός της πλειοψηφίας του, συμφωνήθηκε σε συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων και τους αρχηγούς των κομμάτων της πλειοψηφίας, σύμφωνα με το BFMTV.
Αργά την Τρίτη, οι Γάλλοι νομοθέτες έδωσαν την τελική τους έγκριση στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τους κανόνες για τους μετανάστες, δίνοντας στον Μακρόν μια πολιτική νίκη που ωστόσο εξέθεσε τις ρωγμές στην κεντρώα πλειοψηφία του.
Το νομοσχέδιο πέρασε την Τρίτη το βράδυ από τη Γερουσία και από την Εθνοσυνέλευση, έπειτα από συμβιβασμό της προεδρικής πλειοψηφίας του Μακρόν με τους συντηρητικούς, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη στήριξης από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πέν.
Οι αυστηρότεροι κανόνες προκάλεσαν ανησυχία σε ορισμένους από τους πιο αριστερούς νομοθέτες του Μακρόν, με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για υπουργούς που απειλούν να παραιτηθούν, ενώ, σύμφωνα με την Le Figaro, ο υπουργός Υγείας Ορελιάν Ρουσσώ έχει ήδη καταθέσει επιστολή παραίτησης.
Το νομοσχέδιο, του οποίο το τελικό κείμενο εγκρίθηκε την Τρίτη, ήταν ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Μακρόν να περνάει νόμους χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα καθίστατο ευκολότερο να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι μετανάστες που εργάζονται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, όμως, θα γινόταν ευκολότερη και η απέλαση των παράτυπων μεταναστών.
Όμως, καθώς δεν έχει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή μετά τις εκλογές του 2022, και για να εξασφαλίσει τη στήριξη της δεξιάς, η κυβέρνηση συμφώνησε προοδευτικά να ενισχύσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα δίνονται άδειες παραμονής σε ορισμένους παράτυπους μετανάστες και να δυσχεράνει την πρόσβασή τους σε κοινωνικά επιδόματα, μεταξύ άλλων.
Η συμφωνία «κλίνει» προς τα δεξιά, κυρίως επειδή στην επιτροπή μετείχαν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές και γερουσιαστές. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Μακρόν εξέφρασε μάλιστα δυσαρέσκεια για κάποια από τα άρθρα, που τα θεωρεί υπερβολικά δεξιά.
Πηγή:liberal
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας