Θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης Δένδια στην Αίγυπτο
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ (EUROKINISSI)
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Αίγυπτο την Τρίτη για επίσημη ανταλλαγή απόψεων. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και την εκ νέου νίκη του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σίσι και του μετέφερε τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη, ενώ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε τις ιδιαίτερες και ιστορικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου και τη βούλησή του να τις αναπτύξει περαιτέρω με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο λαών και σε όλους τους τομείς. Δήλωσε δε τη βούλησή του για ενίσχυση της συνεργασίας.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, στη συνάντηση Σίσι και Δένδια συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδίως στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας.
Πόλεμος στη Γάζα
Η Αιγυπτιακή Προεδρία τόνισε ότι ο Σίσι αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Επέμεινε στην ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής και επανέλαβε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός λαός θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και να συντονίζουν και να διευκολύνουν τη βοήθεια που παρέχεται από τη διεθνή κοινότητα.
Επιπλέον, για τον Σίσι, οι εντατικές διεθνείς προσπάθειες για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης είναι απαραίτητες.
Οι Σίσι και Δένδιας συμφώνησαν για την ανάγκη μετριασμού της τρέχουσας κρίσης και εξεύρεσης πολιτικής λύσης, προκειμένου να διατηρηθεί η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα απέναντι στις αυξανόμενες απειλές.
Πυρκαγιές
Ο Δένδιας μετέφερε στον Σίσι την ευγνωμοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποστολή ενός ελικοπτέρου Σινούκ στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι για να συνδράμει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, ενώ μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογο του, Μοχάμεντ Ζάκι, τόνισε ότι συζητήθηκε και η παρουσία των Σινούκ στην Ελλάδα «και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2024, ώστε να είναι εκεί για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους, παρόμοιους με αυτούς που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι».
Το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο “τραπέζι”
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η επίσκεψη επιβεβαίωσε επίσης το “εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων”. Το επίπεδο αυτό, το οποίο βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε από το Κάιρο το 2020, όταν ο ίδιος και ο φίλος του Σάμεχ Σούκρι είχαν την ευκαιρία να υπογράψουν συμφωνία για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί παράδειγμα του διεθνούς ναυτικού δικαίου και συμβάλλει στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή”. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία υπεγράφη το 2020, λίγο μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Κύπρου το 2019.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στη διαφύλαξη “της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του αραβικού κόσμου, όπου και εμείς, η Ελλάδα, έχουμε σταθεροποιητικό ρόλο”.
Όπως είπε, η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Σουδάν, τη Λιβύη και τη Γάζα, όπου συζητήθηκαν όλες οι προκλήσεις και οι απειλές, καθώς και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπό την προϋπόθεση της τήρησης του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσα.
Στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας έγινε αναφορά στην ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος και συμφωνήθηκε να επεκταθεί επίσης το πλαίσιο των ασκήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας