Podcasts

Τεμπονέρας: Δεν έχει σημασία να κοιτάμε προς τα μέσα και το παρελθόν αλλά προς την κοινωνία

Ένα αποτέλεσμα το οποίο οφείλουμε να διαβάσουμε, να ερμηνεύσουμε, να αξιολογήσουμε, όχι με όρους αυτομαστιγώματος, αλλά για να μπορούμε να δούμε τι δεν πήγε σωστά

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα πάντα, είναι σημαντικό να στραφεί το πολιτικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ προς την επεξεργασία προγραμματικών, εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν τη νικηφόρα αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

Υπάρχει ένα ερώτημα που αιωρείται από τις εθνικές εκλογές καθώς χάθηκαν 250.000 ψηφοφόροι και οι δημοσκοπήσεις αν αθροίσουμε όλα τα στοιχεία σας δείχνουν 13 με 13,5%. Ποια ήταν τα αίτια και τι πρέπει να αλλάξει ριζικά στο ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να αντιστραφεί αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί;

Πράγματι, υπήρξε ένα πάρα πολύ κακό αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής ήττας του καλοκαιριού. Ένα αποτέλεσμα το οποίο οφείλουμε να διαβάσουμε, να ερμηνεύσουμε, να αξιολογήσουμε, όχι με όρους αυτομαστιγώματος, αλλά για να μπορούμε να δούμε τι δεν πήγε σωστά, να δούμε τα λάθη μας, τις αστοχίες μας, τις παραλείψεις μας. Να μπορέσουμε να ορίσουμε τις αναγκαιότητες της επόμενης ημέρας, τις αναγκαιότητες του αύριο.

Ήμουν από εκείνους που μαζί με άλλους συντρόφους είχαμε πει πως έπρεπε να είχαμε πάει το καλοκαίρι πρώτα σε ένα συνέδριο απολογισμού και αυτοκριτικής και μετά, να ακολουθήσει η προεδρική εκλογή. Αυτό θα μας είχε δώσει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε λίγο πιο πολιτικά, να μη μπούμε και να μην επικεντρωθούμε τόσο στα πρόσωπα και να εστιάσουμε στα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας, να δούμε τι έφταιξε, να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να πάμε στην επόμενη μέρα.

Προφανώς τα όργανα του κόμματος, με τα οποία συντάσσομαι πλήρως, ακολούθησαν μια διαφορετική επιλογή. Έγινε η προεδρική εκλογή, εκλέχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εκκρεμεί να γίνει το συνέδριό μας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Αν θα μπορούσα να συνοψίσω τις δύο βασικές αιτίες για το αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι είναι δύο αιτίες. Η μία είναι η αδυναμία που έχει ο χώρος διαχρονικά να συνδεθεί με αυτό που λέμε μαζικός χώρος, δηλαδή να μπορέσουμε να διεισδύσουμε μέσα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, στους πολιτιστικούς συλλόγους, εκεί που ζει και αναπνέει η κοινωνία. Ο δεύτερος λόγος είναι μια αμφισημία που είχαμε στο πολιτικό μας στίγμα. Ενώ είχαμε πρόγραμμα, ενώ είχαμε θέσεις, δεν καταφέραμε να τις επικοινωνήσουμε με σωστό τρόπο στους πολίτες. Θέλετε οι δηλώσεις ορισμένων στελεχών την τελευταία στιγμή, θέλετε μια αδυναμία να έχουμε έναν ομογενοποιημένο λόγο και μια ενιαία έκφραση προς τα έξω, θέλετε και γεγονότα που στενοχώρησαν τους πολίτες όπως ο συμβιβασμός του 2015 – όλα αυτά μαζί έπαιξαν ένα ρόλο προκειμένου να έρθει το αποτέλεσμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δουλειά μας σήμερα να αποδώσουμε ευθύνες. Νομίζω πως μέσα από μια συντεταγμένη διαδικασία, όπως είναι το συνέδριό μας, ένα συνέδριο απολογισμού και αυτοκριτικής, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε, να δούμε τα λάθη και να πάμε παραπέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο