Policy Briefs

Σερβία: Η αντιπολίτευση διαδηλώνει κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων

Σερβία: Η αντιπολίτευση διαδηλώνει κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: France24.com

Η επίσημη καταμέτρηση ψήφων μετά τις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές επιβεβαίωσε ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) είχε κερδίσει τις εκλογές της Σερβίας και εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι εντάσεις αυξήθηκαν αφού η αντιπολίτευση ανέφερε σημαντικές παρατυπίες.

Η αντιπολίτευση στη Σερβία άρχισε να διαδηλώνει το βράδυ της Τρίτης ενάντια στα αποτελέσματα των εκλογών στο Βελιγράδι, που κέρδισε σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα το κόμμα του προέδρου, το οποίο ο συνασπισμός «Σερβία κατά της βίας» (SPN) κατηγορεί ότι εξαπάτησε.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη σερβική πρωτεύουσα, μπροστά από τις εγκαταστάσεις της εκλογικής επιτροπής, μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης που “κάλεσε όλα τα κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης, τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών, να ενωθούν μαζί μας “, δήλωσε ο Μίροσλαβ Άλεξιτς, ένας από τους οι αρχηγοί του SPN.

«Είμαι εδώ απόψε γιατί είμαι πολύ θυμωμένος λόγω της εκλογικής νοθείας, όχι μόνο στο Βελιγράδι, αλλά σε ολόκληρη τη Σερβία », είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκο Ραντίσεβιτς, 29 ετών.

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης Μαρίνικα Τέπιτς διαβεβαίωσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και ότι θα χρειαστούν άλλες συγκεντρώσεις για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση.

«Τους πιάσαμε να διαπράττουν εκλογική νοθεία και δεν μπορούμε να το δεχτούμε », πρόσθεσε ο Τέπιτς.

Η Σερβία ψήφισε την Κυριακή (17 Δεκεμβρίου) για βουλευτικές και τοπικές εκλογές σε πολλές δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βελιγραδίου.

Σε εθνικό επίπεδο, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δίνουν το SNS (εθνικιστική δεξιά) στην πλειοψηφία με 46,7% των ψήφων. Το SPN κέρδισε το 23,5% των ψήφων. Στην πρωτεύουσα νικητής είναι το SNS με 44,5% και ακολουθεί το SPN με 38,18%.

Αλλά αυτά τα αποτελέσματα αμφισβητούνται: η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στην πρωτεύουσα και αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (18 Δεκεμβρίου) μπροστά από την εκλογική επιτροπή (RIK) για να απαιτήσουν την ακύρωση της δημοτικής ψηφοφορίας.

Οι ισχυρισμοί για νοθεία επιβεβαιώθηκαν από μια προκαταρκτική έκθεση της διεθνούς αποστολής παρατηρητών (ΟΑΣΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της Ευρώπης) η οποία ανέφερε «αγορά ψήφων» και «γέμιση κάλπες» .

Το SPN ζήτησε επίσης να προσκληθεί «ζωντανά» στις ειδήσεις της σερβικής εθνικής τηλεόρασης (RTS), κατηγορώντας το κανάλι ότι δεν κάλυψε τις διαδηλώσεις και καταγγελίες για απάτη.

«Τα δύο τρίτα των Σέρβων πολιτών δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για το τι συμβαίνει », θρηνούσε η Μαρίνικα Τέπιτς, άλλη αξιωματούχος του συνασπισμού.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι εμφανίσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς μονοπώλησαν περίπου το 40% του χρόνου ειδήσεων στα εθνικά κανάλια, σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Κοινωνικών Ερευνών (BIRODI).

Ένα ποσοστό που αυξάνεται σε περισσότερο από 70% αν προσθέσουμε θέματα στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό ή το SNS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments