Πολιτική

Μη κρατικά ΑΕΙ: Σε θέση μάχης δηλώνει η Αντιπολίτευη

Μη κρατικά ΑΕΙ: Σε θέση μάχης δηλώνει η Αντιπολίτευη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Έτοιμα να αντιστρατευθούν στα ιδιωτικά ΑΕΙ δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Τη σαφή αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ, καθώς επίσης και η Νέα Αριστερά.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν δηλώνει αξιωματικά αντίθετο στην ιδέα ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά, ωστόσο, σταθμίζει τη θέση του με βάση το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο θα έρθει στο Κοινοβούλιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάνει λόγο για “νεοφιλελεύθερη εμμονή” της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.

«Ο Πρωθυπουργός  εξακολουθεί να υποτιμά με τα λεγόμενά του τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών» τονίζει συγκεκριμένα η  Δώρα Αυγέρη. Όπως σημειώνει «η ακραία εγκληματικότητα και η ωμή οπαδική βία δεν αντιμετωπίζονται με τις επικοινωνιακές συσκέψεις που συγκαλεί κάθε τρεις και λίγο».

Παράλληλα επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός μιλά ανερυθρίαστα για σημαντικές κατακτήσεις τι στιγμή που η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στράγγισαν τα ελληνικά νοικοκυριά τη χρονιά που μας αφήνει.

Τονίζει επίσης πως «ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα».

«Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός» σημείωνει χαρακτηριστικά η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία».

«Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη» καταλήγει η Δώρα Αυγέρη.

ΠΑΣΟΚ: Προτεραιότητά μας η προάσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου

Σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα. Αλλά προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο τους λίγους. Εάν, τώρα, η Νέα Δημοκρατία φέρει κάτι, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί».

ΚΚΕ: Να μην περάσει η αντιδραστική ρύθμιση

Οι σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας», σημειώνει το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το ‘πορτοφόλι’ κάθε οικογένειας».

Ο Περισσός υποστηρίζει πως είναι «εκ του πονηρού η αναφορά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο, δήθεν, ‘καταργούνται τα τείχη’ στην εκπαίδευση», επισημαίνοντας πως τα πραγματικά τείχη στην εκπαίδευση «τα βρίσκουν μπροστά τους οι χιλιάδες νέοι και νέες που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια και βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων. Οι χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και οι οικογένειές τους, που κοπιάζουν και αγωνιούν, κάνοντας αμέτρητες οικονομικές θυσίες, για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια».

«Το άδικο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι αιτία ‘πολέμου’ για φοιτητές-μαθητές και για όλο το λαό», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Νέα Αριστερά: Ιδιωτικά πανεπιστήμια; Όχι, ευχαριστώ

Σε παρέμβασή του ο κ. Αλέξης Χαρίτσης τονίζει πως η Νέα Αριστερά “θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και να ανοίξει μια σοβαρή, συντεταγμένη συζήτηση για αυτό που όντως χρειάζεται η χώρα μας: την αναγέννηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

“Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση είναι ένα ψέμα”, συνεχίζει ο κ. Χαρίτσης, “είναι ο δρόμος για τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων και της υποβάθμισης των πανεπιστημίων της χώρας μας. Για να το επιτύχει αυτό, στηρίζεται σε μια διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 28 του Συντάγματος που καταστρατηγεί ευθέως το άρθρο 16. Δεν είναι όμως μόνο θέμα συνταγματικής τάξης. Είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό”.
“Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στρέφεται εναντίον του πυρήνα του δημοσίου πανεπιστημίου που έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας για τους αποφοίτους του. Να το πούμε απλά: η μόρφωση για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δικαίωμα. Είναι προνόμιο για εκείνους που μπορούν να την πληρώσουν”, συμπληρώνει ο κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments