Πώς ο Ράμα τορπιλίζει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας λόγω Μπελέρη
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ / ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα οδηγεί στο γνώριμο παρελθόν των εντάσεων τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, προσπαθώντας μάλιστα να αναδειχθεί σε τιμητή των ευρωπαϊκών αρχών για να ξεπεράσει το ελληνικό βέτο στην υπόθεση Φρέντι Μπελέρη.
Ενθαρρυμένος από τη στήριξη που προσφέρουν μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, με επικεφαλής τη Γερμανία, στην Αλβανία για λόγους που σχετίζονται με το στρατηγικό όραμα της διεύρυνσης της ΕΕ για την κάλυψη της “μαύρης τρύπας” στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Ράμα προσπαθεί να επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με την Ελλάδα. Με την άσκηση πίεσης, ελπίζει να αμβλύνει την αντίδραση της Ελλάδας, να παρατείνει την κράτηση του Φρέντι Μπελέρη και να επιλύσει την εκκρεμότητα στον δήμο Χειμάρρας, προκαλώντας έτσι κόπωση τόσο στις ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Αθήνα.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δηλώσει ότι η θέση της Ελλάδας είναι ακλόνητη και ότι δεν πρόκειται να γίνουν περαιτέρω βήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αν δεν εγκριθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Χειμάρρα, αν δεν επιτραπεί στον Μπελέρη να γίνει νέος δήμαρχος και αν δεν εξασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη. Το μήνυμα στάλθηκε με κάθε δυνατό τρόπο.
Οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς υπέρ της Αλβανίας προκάλεσαν σύγχυση, διότι αναφέρονταν σε απόφαση με ειδική πλειοψηφία, η οποία φυσικά δεν ισχύει στην ΕΕ, όπου οι αποφάσεις για τη διεύρυνση βασίζονται στην αρχή της ομοφωνίας. Ο καγκελάριος προσπαθούσε απλώς να υποστηρίξει τη δική του θέση σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης της Συνθήκης για την κατάργηση του βέτο που είχαν θέσει με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Πράγματι, η κατάργηση του βέτο πρόκειται να τεθεί ως προϋπόθεση για τη διεύρυνση ώστε να καταστεί η ΕΕ πιο λειτουργική και αποτελεσματική, αλλά έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση μεσαίων και μικρών κρατών, ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία έχουν ήδη καταστήσει το βέτο κόκκινη γραμμή.
Για τον Έντι Ράμα και τους υποστηρικτές του, το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ή τρόπος να παρακαμφθεί το ελληνικό βέτο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Όλοι γνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή, ακόμη και αν ξεκινήσει ομαλά, θα πάρει χρόνια λόγω των σοβαρών προβλημάτων με το κράτος δικαίου, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στις υποψήφιες χώρες. Ο στόχος είναι απλώς να μπουν τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή τροχιά, να δοθούν κίνητρα για εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό και να κρατηθούν μακριά από τη ρωσική και κινεζική επιρροή.
Ωστόσο, ο Έντι Ράμα φαίνεται αποφασισμένος να φτάσει τη σύγκρουση με τη χώρα μας στα άκρα. Το κάνει όχι μόνο για να δείξει την ικανότητά του να διατηρεί έναν εθνικιστικό λόγο που αποδίδει τις αποτυχίες της Αλβανίας στην ελληνική συμπεριφορά, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να καταστήσει τον νέο δήμαρχο της Χειμάρρας κάποιον που δεν μπορεί να ελέγξει και που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στην παράκτια ζώνη της Χειμάρρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας