«Στις 20.000 ευρώ θα είναι το “πρόστιμο” ανά άτομο για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που δεν θα παράσχει αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Χρειάστηκαν τρία χρόνια για την έγκριση της συμφωνίας αλλά χρειάστηκαν 10ετίες η ΕΕ να βρει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την μετανάστευση. Δύο σημαντικές καινοτομίες φέρνει αυτό το σύμφωνο», τόνισε ο κ. Σχοινάς στην ΕΡΤ.
«Η διαδικασία αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ισχυρό νομικά σύστημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό», διευκρίνισε.
Αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν δεχτούν μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο θα καταβάλουν χρήματα, κατά το Σύμφωνο. Για το πώς θα καθορίζεται το ύψος της οικονομικής τους συνεισφοράς, ο κ. Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει πόρτας εξόδου από αυτή την υποχρέωση». «20.000 ευρώ το “πρόστιμο” ανά άτομο για κάθε κράτος – μέλος που δεν θα παράσχει αλληλεγγύη».
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψήφιση της τροπολογίας που δίνει άδεια εργασίας και διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται τουλάχιστον 3 χρόνια στην Ελλάδα είπε: «Απόλυτα συμβατή με τις κοινωνικές κατευθύνσεις που δίνουμε στην Ευρώπη».