Policy Briefs

Γαλλία: Ο νόμος για τη μετανάστευση κάνει την Λε Πεν να μιλάει για ιδεολογική νίκη

Γαλλία: Ο νόμος για τη μετανάστευση κάνει την Λε Πεν να μιλάει για ιδεολογική νίκη

Πηγή Φωτογραφίας: Timesofisrael.com

"Το νομοσχέδιο αποτελεί για εμάς μια αναμφισβήτητη ιδεολογική νίκη", αναφέρει η Λε Πεν.

Βουλευτές και γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση αργά την Τρίτη (19 Δεκεμβρίου) το βράδυ.Το άκρως αμφισβητούμενο κείμενο είναι πολύ πιο σκληρό ως προς το περιεχόμενό του από το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, τόσο πολύ που η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), Μαρίν Λεπέν, μιλάει κατηγορηματικά για «ιδεολογική νίκη».

Η αυστηροποίηση των κανόνων αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη πολιτική στροφή προς πολιτικές εμπνευσμένες από την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχουν προκύψει σημαντικές διαφορές μέσα στο ίδιο το προεδρικό κόμμα.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 349 ψήφους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του RN, έναντι 186, είναι το αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου αντιπαράθεσης στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Από τη μία πλευρά, οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις πίστευαν ότι το αρχικό κείμενο της κυβέρνησης ήταν πολύ χαλαρό για το θέμα της «  παράνομης  » μετανάστευσης, επιτρέποντας στους εργαζόμενους σε παράτυπη κατάσταση να αποκτήσουν πολύ εύκολα προσωρινή βίζα.

Από την άλλη πλευρά, τα αριστερά κόμματα έχουν προειδοποιήσει για νέες διατάξεις που θεωρούνται μεροληπτικές, αντιμεταναστευτικές ή ακόμη, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς ηγέτες, ρατσιστικές.

Η κοινοβουλευτική κρίση εκτυλίχθηκε σε τρεις πράξεις τους τελευταίους δύο μήνες. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αναβλητικότητας και δισταγμού για την παρουσίαση του κειμένου στη Βουλή ενόψει των στοιχείων ότι η κυβέρνηση δεν είχε σαφή πλειοψηφία, παρουσιάστηκε στη Γερουσία τον Οκτώβριο, η οποία υιοθέτησε μια ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή.

Φτάνοντας στην Εθνοσυνέλευση, το κείμενο απορρίφθηκε πριν καν φτάσει στο ημίκυκλο.

Στη συνέχεια, μια εβδομάδα αργότερα, το κείμενο επεξεργάστηκε εκ νέου ως μέρος των διαπραγματεύσεων σε μια μεικτή επιτροπή (CMP), επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές απαιτήσεις των βουλευτών Les Républicains (LR) και RN.

Η Γερουσία υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό αυτήν την τελευταία έκδοση αργά το βράδυ της Τρίτης, προτού οι βουλευτές κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με το νέο κείμενο, το δίκαιο της γης τίθεται πλήρως υπό αμφισβήτηση. Η πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές «  μη ανταποδοτικού χαρακτήρα  » είναι περιορισμένη ανάλογα με την εργασιακή κατάσταση κάθε μετανάστη. Οι προσωρινές θεωρήσεις εργασίας, η χορήγηση των οποίων θα έπρεπε να είναι αυτόματη υπό προϋποθέσεις για περίοδο ενός έτους, θα εκδίδονται πλέον κατά περίπτωση, κατά την κρίση του νομάρχη. Τέλος, τίθενται νέοι περιορισμοί για τους νέους που επιθυμούν να έρθουν να σπουδάσουν στη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου το κόμμα της Αναγέννησης δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, πήρε το στοίχημα να διαπραγματευτεί πρώτα με τους βουλευτές του LR προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για το κείμενο -με κίνδυνο να προδώσει τις αξίες του ως κεντρώου κόμμα, επιβεβαίωσαν χθες πολλοί βουλευτές της Αναγέννησης.

Αρκετές ΜΚΟ και άλλοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια σε ένα κείμενο που θεωρούν ιδιαίτερα σκληρό και το οποίο υπογραμμίζει την ακροδεξιά έννοια της «  εθνικής προτίμησης  ».

Το νομοσχέδιο όπως εγκρίθηκε σήμερα «  απέχει πολύ από τη συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται για τον πραγματικό έλεγχο της μετανάστευσης που ζητάμε, αλλά αντιπροσωπεύει μια αδιαμφισβήτητη ιδεολογική νίκη για το RN  » , επιβεβαίωσε η Μαρίν Λεπέν στο X.

Σε ένα σπάνιο σημάδι θυμού, 37 βουλευτές της Αναγέννησης καταψήφισαν το νομοσχέδιο ή απείχαν, σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων. Όλοι οι συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ του κειμένου. Κανένας βουλευτής αριστερών κομμάτων δεν την ψήφισε.

Έξι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Clément Beaune, υπουργός Μεταφορών, ο Roland Lescure, ο υπουργός Βιομηχανίας και ο Aurélien Rousseau, ο υπουργός Υγείας, απείλησαν να παραιτηθούν εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί.

Την ώρα της δημοσίευσης, μόνο ο κ. Ρουσσώ είχε υποβάλει επίσημα την παραίτησή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments