Τεχνολογία

Έρευνα: Ο χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Έρευνα: Ο χυμός παντζαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: onmed.gr, Ένα συμπλήρωμα διατροφής φτιαγμένο από χυμό παντζαριού χορηγήθηκε καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση της αρτηριακής τους πίεσης, αλλά και η βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Συγκεκριμένα, μπόρεσαν να περπατήσουν 30 μέτρα πιο μακριά, μέσα σε έξι λεπτά.

Βελτίωσε και τη φυσική κατάσταση

Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πως ο χυμός παντζαριού, βοηθά τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα συμπλήρωμα διατροφής φτιαγμένο από χυμό παντζαριού χορηγήθηκε καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση της αρτηριακής τους πίεσης, αλλά και η βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Συγκεκριμένα, μπόρεσαν να περπατήσουν 30 μέτρα πιο μακριά, μέσα σε έξι λεπτά.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 81 άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη των  130 mmHg. Τα αποτελέσματά της έδειξαν, πως όσοι έλαβαν το πλούσιο σε νιτρικά άλατα συμπλήρωμα παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mmHg, σε σύγκριση με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

«Πολύ ελπιδοφόρα, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες», κατέληξε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής, Νίκολας Χόπκινσον, μιλώντας για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων. Σε παγκόσμια κλίμακα, επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή και περιορισμό της ικανότητας τους για σωματική δραστηριότητα. Παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στην έρευνα, εξετάστηκαν τα οφέλη της λήψης συμπληρώματος χυμού παντζαριού, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ο χυμός παντζαριού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (70 ml συμπυκνωμένου χυμού με 400 mg νιτρικών αλάτων) έναντι ενός εικονικού χυμού παντζαριού, έχει την ίδια γεύση αλλά έχουν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Υπάρχουν ενδείξεις πως ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ κάποιες βραχυπρόθεσμες μελέτες εντόπισαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments