Το Ισραήλ χρησιμοποίησε στον πόλεμό του στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας βόμβες ισχύος ενός τόνου, γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς στα πυρομαχικά οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων αμάχων.
Το CNN και οι NYT δημοσίευσαν σήμερα έρευνες με βάση ανάλυση οπτικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε συστηματικά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καταστροφικά όπλα του σε κατοικημένες περιοχές τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Γάζα.
Η ρίψη βομβών αυτής της ισχύος είναι ικανή να επιφέρει θανατηφόρα πλήγματα σε ακτίνα άνω των 300 μέτρων και η χρησιμοποίησή τους σε αστικές περιοχές μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, καθώς απαγορεύεται η αδιάκριτη στόχευση αμάχων.
Δυτικοί στρατοί διαθέτουν τέτοια όπλα αλλά σύμφωνα με ειδικούς στα πυρομαχικά οι ΗΠΑ δεν τα χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ σε κατοικημένες περιοχές.
Ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα μέρη του πλανήτη, η χρήση τέτοιων πυρομαχικών αυξάνει κατακόρυφα των θάνατο αμάχων που είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν εφόσον το πλήγμα αφορά αστική περιοχή.
«Η χρήση βομβών ενός τόνου σε μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Γάζα σημαίνει ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψουν οι κοινότητες», δήλωσε στο CNN ο John Chappell, συνεργάτης υπεράσπισης και νομικής υποστήριξης στο CIVIC, μια ομάδα με έδρα την Ουάσιγκτον που επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων σε αμάχους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
«Η καταστροφή που έχουμε δει για τις κοινότητες στη Γάζα, δυστυχώς, συνυπογράφεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
Οι NYT μάλιστα επισημαίνουν ότι το Ισραήλ βομβάρδισε με τα συγκεκριμένα όπλα, που κατασκευάζονται κυρίως από τις ΗΠΑ, περιοχές της νότιας Γάζας τις πρώτες έξι εβδομάδες του πολέμου, ενώ την είχε ανακηρύξει «ασφαλή ζώνη για αμάχους» και είχε δώσει επανειλημμένα εντολή στους κατοίκους να μετακινηθούν εκεί ώστε να μην κινδυνεύουν.
Θανατηφόρες επιθέσεις στις «ασφαλείς περιοχές» της νότιας Γάζας
Οι Times προγραμμάτισαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να σαρώσει δορυφορικές εικόνες της νότιας Γάζας για κρατήρες που προκαλούνται από ρίψη βομβών. Στη συνέχεια εξέτασαν τα αποτελέσματα της αναζήτησης, αναζητώντας κρατήρες με διάμετρο περίπου 12 μέτρων.
Οι ειδικοί στα πυρομαχικά λένε ότι συνήθως μόνο βόμβες ενός τόνου σχηματίζουν κρατήρες τέτοιου μεγέθους στο ελαφρύ, αμμώδες έδαφος της Γάζας.
Η έρευνα εντόπισε 208 κρατήρες σε δορυφορικές εικόνες και πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λόγω των περιορισμένων δορυφορικών εικόνων και των διαφορών στα αποτελέσματα μιας βόμβας, είναι πιθανό να υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που δεν καταγράφηκαν, αναφέρουν οι NYT σημειώνοντας ωστόσο ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι βόμβες ενός τόνους ήταν μια διάχυτη απειλή για τους πολίτες που αναζητούσαν ασφάλεια σε όλη τη νότια Γάζα.
Από τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περισσότερα από 5.000 πυρομαχικά MK-84 – έναν τύπο βόμβας ενός τόνου.Σύμφωνα και με την ανάλυση του CNN και της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Synthetaic, τον πρώτο μήνα του πολέμου το Ισραήλ χρησιμοποίησε τέτοιες βόμβες. Τα ευρήματα του αμερικανικού μέσου δείχνουν περισσότερους από 500 κρατήρες πρόσκρουσης με διάμετρο άνω των 12 μέτρων στη βόρεια Γάζα που ταιριάζουν με το «αποτύπωμα» που αφήνουν οι βόμβες ενός τόνου.
Η επιχείρηση έχει προκαλέσει καταστροφές που εκτείνονται σε μεγάλες εκτάσεις του πολιορκημένου θύλακα, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες και βίντεο.
«Μέσα σε δύο μήνες, είχαμε περίπου το ίδιο επίπεδο χτυπημάτων σε αυτή τη μικροσκοπική περιοχή στη Γάζα με αυτό που είδαμε στη Μοσούλη και τη Ράκα μαζί», δήλωσε ο Λάρι Λιούις, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων (CNA) και πρώην ανώτερος σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις επιπτώσεις σε αμάχους, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των δύο προπυργίων του ISIS.
«Πρόκειται για έναν απίστευτο αριθμό χτυπημάτων, σε επίπεδο χρονικής περιόδου», είπε.
Οι ΗΠΑ έριξαν βόμβα ενός τόνου μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου τους κατά του ISIS – τον πιο πρόσφατο πόλεμο της Δύσης κατά μαχητικής ομάδας στη Μέση Ανατολή. Η ρίψη του έγινε στην αυτοανακηρυχθείσα πρωτεύουσα του λεγόμενου χαλιφάτου, τη Ράκα στη Συρία.
Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με περισσότερες από 5.400 MK-84 από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το CNN.
Καταστροφή με την υπογραφή των ΗΠΑ
«Η καταστροφή που έχουμε δει για τις κοινότητες στη Γάζα, δυστυχώς, συνυπογράφεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Chappell της CIVIC. «Η καταστροφή προέρχεται από βόμβες που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Marc Garlasco, πρώην αναλυτής των αμερικανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην ερευνητής εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η πυκνότητα των βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά τον πρώτο μήνα στη Γάζα είχε «να φανεί από το Βιετνάμ».
Ο Garlasco, που τώρα είναι στρατιωτικός σύμβουλος στην PAX, μια ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται την ειρήνη, εξέτασε όλα τα περιστατικά που αναλύονται σε αυτή την έκθεση για το CNN.
«Θα πρέπει να πάτε πίσω στον πόλεμο του Βιετνάμ για να κάνετε σύγκριση», δήλωσε ο Garlasco. «Ακόμη και στους δύο πολέμους του Ιράκ δεν ήταν ποτέ τόσο πυκνά».
Στην έρευνα του CNN φαίνεται ότι το εύρος των χτυπημάτων αφορούσε και περιοχές που υπήρχαν σχολεία και νοσοκομεία.
Ενδεικτικό είναι ότι σε μια περιοχή κοντά στον καταυλισμό Beach, επτά σχολεία βρίσκονταν εντός της θανατηφόρας ζώνης θραύσης τουλάχιστον πέντε κρατήρων. Οι δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν στις 6 Νοεμβρίου έδειξαν ευρείας κλίμακας καταστροφές στην περιοχή.
Αυτές οι δορυφορικές εικόνες έδειχναν επίσης ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μέσα και γύρω από τα σχολεία.
Σήμερα, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τις 20.000 με την πλειοψηφία τους να είναι γυναίκες και παιδιά. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό ποσοστό των τελευταίων δεκαετίων αλλά και ρεκόρ της ιστορίας της Παλαιστίνης, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους νεκρούς της Νάκμπα το 1948.