Podcasts | Pagenews Politics #8
Ζαχαράκη: Στο Υπουργείο έχουμε μια μεγάλη γκάμα που έχει μια αναφορά: τον Άνθρωπο
Θέλουμε μέσα από τις πράξεις μας να τονώσουμε την κοινωνική συνοχή και το θεσμό της οικογένειας
22.12.2023 | 16:45
Συνέντευξη για τα κύρια ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας παραχώρησε η αρμόδια υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενη σε θέματα οικονομίας και κοινωνικής συνοχής, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε πως «η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική στα θέματα κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, η οποία υπερβαίνει τα κόμματα. Η επενδυτική βαθμίδα και η ανάπτυξη της οικονομίας είναι εξελίξεις που μας αφορούν. Όσα χρήματα βγάζουμε από την υπεραπόδοση επιστρέφουν στην κοινωνία.
Έχουμε 1682 σχολεία και πάνω από 217.000 μερίδες οι οποίες μοιράζονται καθημερινά. Επίσης, έχουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο 8%. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτους ανθρώπους. Στόχος μας είναι να βλέπουμε ανθρώπους να αποκτούν αυτόνομη ζωή. Είναι πολύ σπουδαίο για ένα νέο άνθρωπο να βρίσκει μια θέση εργασίας και να μην εξαρτάται από επιδοματικές πολιτικές.
Προσθέσαμε 5 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία. Το Πρόγραμμα αυτό σημαίνει πως εμείς καλύπτουμε το ενοίκιο σε ανθρώπους που, διαφορετικά, θα βρίσκονταν σε καθεστώς αστεγίας. Έτσι, όταν ένας άνθρωπος περνά από ένα τέτοιο πρόγραμμα και μετά βρίσκει μια θέση εργασίας, θα μπορεί να ζήσει μια ανεξάρτητη ζωή. Το Υπουργείο συνδέεται γύρω από γενικούς στόχους και σκοπούς».
Ερωτηθείσα για το εάν πρέπει να υπάρχει ένα υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, όπως αναρωτιούνται ορισμένοι, η κυρία Ζαχαράκη απάντησε: «Θέλουμε μέσα από τις πράξεις μας να τονώσουμε την κοινωνική συνοχή και το θεσμό της οικογένειας. Και οι πράξεις μας είναι έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων, διεύρυνση του επιδόματος εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται, με δικαιοσύνη. Έχουμε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων και ζητημάτων με μια αναφορά: τον άνθρωπο».
Αναφερόμενη στην κατηγορία των ανασφάλιστων υπερηλίκων, η υπουργός επισήμανε πως «ο ΟΠΕΚΑ και το υπουργείο Εργασίας επισπεύδουν τους χρόνους αναμονής. Εναρμονίζουμε τα κριτήρια για τα επιδόματα. Ψηφιοποιούμε τον ΟΠΕΚΑ, έτσι ώστε να υπάρχει μια ενιαία ψηφιακή πύλη και να υπάρχει ένα προφίλ για τον πολίτη. Και σε αυτόν τον στόχο υπάρχει και διαφάνεια».
Ερωτηθείσα από τον κ. Χύτου για το αν προσβάλλεται η ανθρώπινη φύση από τα άυλα επιδόματα, η κ. Σοφία Ζαχαράκη ήταν σαφής, λέγοντας πως «είναι ένα έωλο επιχείρημα. Άλλωστε αυτό συμβαίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπου δεν προσβάλλεται επ’ ουδενί η ανθρώπινη φύση. Το ίδιο θα κάνουμε εντάσσοντας και άλλα επιδόματα. Όχι το επίδομα αναπηρίας και το επίδομα στέγασης. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια με το υπουργείο Εργασίας και τον κ. Τσακλόγλου αναφορικά με επιδόματα της ΔΥΠΑ. Σε καμία από τις παρεμβάσεις αυτές δεν προσβάλλεται η ανθρώπινη φύση και άρα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες».
Σε σχέση με το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αναφέρθηκε ότι «το δημογραφικό τέμνει οριζόντια όλα τα υπουργεία. Το δημογραφικό επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας. Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα επιβίωσης. Μιλάμε με τους ειδικούς στο δημογραφικό ζήτημα. Οργανώσαμε όλα τα υπουργεία μαζί. Στήσαμε πλατφόρμα με τον κ. Παπαστεργίου σε πολύ σύντομους χρόνους. Και εργαζόμαστε με τον κ. Παπαστεργίου για να υπάρξει μια πύλη για το παιδί, μια πύλη όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το παιδί, μια μεγάλη γκάμα πληροφοριών. Και επίσης, θα παραδώσουμε στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου του 2024 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό».
Αναφορικά με την έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε πως «στο υπουργείο έχουμε ως αρμοδιότητα την παιδική προστασία. Έχουμε κάνει μια διυπουργική ομάδα, μαζί με ειδικούς επιστήμονες, έτσι ώστε να καταγράψουμε την παραβατικότητα σε όλα τα επίπεδα. Και μπορούμε να διακρίνουμε τρία επίπεδα: στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα. Και αυτό γιατί όλες τις μορφές βίας τις συναντάμε στο σχολείο μα και εκτός σχολείου. Ο πρωθυπουργός μάς έχει ζητήσει να εντάξουμε όλες αυτές τις δράσεις σε μια στρατηγική με νέες προτάσεις. Και σύντομα ανοίγουμε μια καμπάνια για τη βία ανηλίκων. Δυστυχώς, υπάρχει μια αποενοχοποίηση της βίας και πολλά παιδιά έχουν κανονικοποιήσει και το λεκτικό κόμματι. Η κουλτούρα της βίας έχει γίνει ιδιαίτερα προσβάσιμη. Στόχος μου είναι να ξεκινήσω συμβουλευτική γονέων σε επίπεδο δήμων».
Σε σχέση με τον προσωπικό βοηθό ΑΜΕΑ, η κ. Ζαχαράκη είπε πως «ο θεσμός «τρέχει» ήδη στην Αττική. Υπάρχουν μέχρι σήμερα 450 δεσμευθεί. Οι επιτροπές επισκέπτονται και βλέπουν το χώρο του ωφελούμενου, έτσι ώστε να δουν τι χρειάζεται ως ώρες μέσα στο περιβάλλον όπου διαβιεί. Η πρωτοβουλία υπήρχε και σε άλλα κράτη – μέλη. Γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση και φέραμε το θεσμό και στη χώρα μας».
Τέλος, ερωτηθείσα για τη μείωση των γεννήσεων, η υπουργός τόνισε: «Η δική μου προτεραιότητα είναι για τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί να έχουν την οικονομική στήριξη από το κράτος. Για αυτό έχουμε το επίδομα γεννάς, τη διεύρυνση του επιδόματος για δημοσίους υπαλλήλους, μειωμένο ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και ερευνούμε πώς το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έχουμε πράγματι μείωση των γεννήσεων, αλλά οι γυναίκες, με βάση τις στατιστικές, κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Και ο μέσος όρος κτήσης έχει πάει στο 1,4. Για τη γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί, πρέπει το κράτος να έχει λάβει όλα τα μέτρα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί (επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, άδειες κ.ο.κ)».