Πολιτική

Κεντροαριστερά: Χωρίς δυναμική εξουσίας απέναντι στη ΝΔ

Κεντροαριστερά: Χωρίς δυναμική εξουσίας απέναντι στη ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι κεντροαριστερές δυνάμεις αδυνατούν ακόμη να αρθρώσουν έναν πλειοψηφικό πολιτικό λόγο.

Η έρευνα της εταιρείας Pulse, που δημοσιοποιήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, επιβεβαιώνει την εικόνα ότι τα κόμματα της Κεντροαριστεράς αδυνατούν να αντισταθούν στην ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου η κεντροδεξιά παράταξη καταγράφει μια μικρή πτώση πέφτοντας στο 37% (-1%), ωστόσο οι «πέντε» του χώρου της κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25)  δείχνουν να αδυνατούν να εκμεταλλευτούν την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την καθημερινότητα και κυρίως από το μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Είναι χαρακτηριστικό πως μαζί συγκεντρώνουν ακριβώς το ποσοστό της γαλάζιας παράταξης: ΣΥΡΙΖΑ 14% (χάνοντας μισή μονάδα σε σχέση με ένα μήνα πριν), ΠΑΣΟΚ 15% (σταθερό), Πλεύση Ελευθερίας 3% (σταθερή), Νέα Αριστερά 2,5% και ΜέΡΑ25 2,5% (-1%). Το ΚΚΕ εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά (10%) αν και υποχώρησε κατά 0,5%.

Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, το συμπέρασμα είναι πιο βέβαιο, τουλάχιστον για την Κεντροαριστερά: το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αναζητά μια δυναμική, ένα “ξέσπασμα”, για να ξεχωρίσει αλλά δεν έχει ακόμα δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεφύγει από το δημοσκοπικό σπιράλ, παρότι η διάσπαση έχει ολοκληρωθεί. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν κανονικά στις αρχές του έτους.

Η Νέα Αριστερά βρίσκεται κάτω από το φράγμα του 3%. Οι της Νέας Αριστεράς υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα είναι ακόμη νέο και δεν έχει πάρει ακόμη τη μορφή κόμματος και συνιστούν υπομονή. Η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 δεν φαίνεται να κερδίζουν πολλά από την οπισθοχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεξιά “πολυκατοικία”, η Ελληνική Λύση κέρδισε περισσότερες ψήφους, φτάνοντας το 6%. Επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος  έχει υιοθετήσει πιο έντονη αντιπολιτευτική στάση όχι μόνο σε στενά πολιτικά θέματα, αλλά και σε θέματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την Pulse, οι Σπαρτιάτες έχουν 3,5% (αμετάβλητο) και η Νίκη 3,5% (αύξηση 0,5%).

Από αυτή την έρευνα, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η μελλοντική εστίαση της αντιπολίτευσης θα είναι στην ακρίβεια των τροφίμων στην αγορά. Το 88% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ” ή “αρκετά” για την άνοδο των τιμών. Οι εκλογές κερδίζονται με βάση την οικονομία. Πράγματι, αν επιβεβαιωθεί ο νόμος ότι οι ψηφοφόροι του ευρώ είναι πιο κατασταλαγμένης φύσης, όλα τα κόμματα θα θελήσουν να αξιοποιήσουν μέρος της δυσαρέσκειας της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ζητήσει απόψεις για άλλα θέματα, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) να δηλώνει ότι είναι υπέρ της άδειας λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων ή ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Το 30% απάντησε “όχι” και το 5% ήταν αδιάφορο.

Τα πιο συντηρητικά “ένστικτα” της ελληνικής κοινωνίας αναδεικνύονται στις απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια: το 56% είναι αρνητικό ή μάλλον αρνητικό στη νομική αναγνώριση και το 36% είναι σίγουρα ή μάλλον θετικό. Τελικά, το θέμα δεν έχει ακόμη ωριμάσει στον δημόσιο διάλογο και φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι διχασμένη, με το 46% των ερωτηθέντων να δηλώνει “μάλλον αρνητικό” ή “σίγουρα αρνητικό” και το 45% να δηλώνει “μάλλον θετικό” ή “σίγουρα θετικό”. Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει τη νομοθεσία αυτή στη Βουλή το 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments